Hlavní navigace

Pracovní doba a přestávka

  • (neregistrovaný)

    5. 6. 2007 19:25

    Pracuji od 5:30-13:00, so - ne: 5:30-11:30, druhý týden 13:00-18:30 a so+ne volno, platí mi jen 40 hodin týdně.... dělám v potravinách a na jídlo není pořádně čas, jíme v poklusu, jak se můžu bránit? nejhorší je, že všichni mlčí....

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 6. 2007 20:16

      anonymous (neregistrovaný)

      Re: Pracovní doba a přestávka
      Upřímně řečeno, jediný problém je při pracovní době 5:30- 13.00, tam by měla být půlhodinová přestávka. Je potřeba požádat vedoucí, ať vám určí, kdy si budete přestávku čerpat. Pokud to není možné z provozních důvodů, pak se vám počítá celá pracovní doba. V ostatní dny ani přestávku mít nemusíte, protože pracovní doba nepřesáhne 6 hodin.
      Hodiny jsou dle mě zcela v pořádku - jeden týden 47 hodin (pokud počítám, že čerpáte přestávku) a druhý týden 27,5 hodiny.

    • 5. 6. 2007 20:40

      prodavačka (neregistrovaný)

      Re: Pracovní doba a přestávka
      Už jsem si stěžovala směnové vedoucí, která mi řekla, že nejsem jediná, komu to vadí, ale že se s tím nic nedá dělat, že mi v nároku na jídlo nebrání.... taky nerozumím tomu, proč po uzavření obchodu musím zdarma uklidit, prý to máme ve smlouvě, že budeme udržovat pracoviště v pořádku, to je mi jasné, ale zadarmo? a když nechci v sobotu a neděli využít přestávku na svačinu, jak mám odmítnout nastoupit do práce v půl šesté, kdy se připravuje vše na otevření obchodu a zavírá se v 11?

    • 5. 6. 2007 22:55

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Pracovní doba a přestávka
      Přestávka musí být poskytnuta nejpozději po 6 hodinách nepřetržité práce, takže v sobotu nebo neděli přestávku nemáte, protože od půl 6 do 11 je to jen 5,5 hodiny. V ostatní dny byste přestávku mít měla. V některých případech to ale nejde, např. prodavačka, která nemůže zavřít obchod, samotný číšník, který nemůže na půl hodiny vyhnat lidi z restaurace nebo třeba hlídač, který také nemůže přestat hlídat. V takových případech se musí najíst za provozu, ale pak je jim placena celá doba pobytu na pracovišti. Čas, který uklízíte, by také měl být započítán do pracovní doby.

    • 5. 6. 2007 21:28

      prodavačka (neregistrovaný)

      Re: Pracovní doba a přestávka
      Jedná se o dvousměnný pracovní režim, kde je nutno dodržet pracovní dobu nejvýše 38,75 hod/týden? Na tento dotaz mi odpověděli z právní poradny, že ano, tak proč se to nikde nedodržuje?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).