Hlavní navigace

Názor k dotazu Účtování II. pilíře od TomH - Re: Účtování II. pilíře NESOUHLAS!!! Nesouhlasím s názorem, že...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2013 19:56

    TomH (neregistrovaný)

    Re: Účtování II. pilíře NESOUHLAS!!!
    Nesouhlasím s názorem, že pojistné na důchodové spoření se účtuje v účt. skupině 34.
    Podle zákona o účetnictví jsou účetní jednotky povinny vést účetnictví tak, aby účetní závěrka sestavená na jeho základě podávala věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví, přičemž zobrazení je věrné, jestliže obsah položek úč. záv. odpovídá skutečnému stavu.
    Definujme tedy, co daň ve skutečnosti je. Např. na Wikipedii se uvádí: "Daň je zákonem určená povinná platba do rozpočtu autority, která je oprávněna ji vyhlásit. Ukládá se jako jednostranná povinnost bez nároku plátce na plnění ze strany autority. Daň je platbou nedobrovolnou, povinnou, ..., neekvivalentní (neexistuje nárok na adekvátní plnění za daň), neúčelovou (plátce nemůže ovlivnit, na co budou daně použity) atd." S touto definicí nelze než souhlasit. Pojistné na důch. spoření definici daně nesplňuje a nic na tom nemění ani skutečnost, že se platí na účty FÚ a že jeho správa podléhá daňovému řádu. FÚ navíc přeposílají pojistné na účty jednotlivých penzijních společností.
    Pojistné na důch. spoření tedy má ve skutečnosti mnohem blíž k pojistnému na soc. zabezpečení a tomu by mělo jeho zachycení v účetnictví odpovídat. Proto je správné jeho účtování v účt. skupině 33.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).