Hlavní navigace

Názor k dotazu Bezpečnost práce od Zdeněk H - Re: bezpečnost práce Dobrý den,školit si můžete sami, ale...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 3. 2013 11:39

    Zdeněk H (neregistrovaný)

    Re: bezpečnost práce
    Dobrý den,

    školit si můžete sami, ale ten který vás školí, musí mít vyšší odbornost v BOZP a PO, než mají ostatní zaměstnanci. Tedy, jeden z vás by se měl nechat vyškolit jako "vedoucí zaměstnanec - školitel", a to pro BOZP Odborně způsobilou osobou (OZO) v prevencir rizik a pro PO také OZO v PO. Dost často je to jeden a ten samý školitel. Tento školitel pak ve vaší firmě musí ponechat jím a školenou osobou podepsanou prezenční list a na něj navazující osnovu školení BOZP a PO. Pokud vystaví ještě Osvědčení, není to na škodu, ale není to nijak předepsané. Potom tato školená osoba vás všechny může proškolit (opět musí být osnova a prezenční list) proškolit.

    Vaše řidiče nákladních vozidel musí ale proškolit a přezkoušet akreditované pracoviště pro tato školení, většinou autoškola. Tuto profesi u vás proškolená osoba školit nemůže. Pozor, pokud máte i firemné osobní vozidla a někteří vaši zaměstnanci je používají (jsou tzv. řidiči - referenty, což ale není oficiální název, protože tato profese žádný taková název nemá, přesto se používá), musí být také proškolení a na ně opět postačuje u vás proškolení "vedoucí zaměstnanec - školitel". Tito Ř-R nemají nikde předepsanou "kartičku" o školení, takže se jim žádné nevystavuje.

    OIP na vaší firmě pak bude požadovat i předložení další dokumentace, tedy tzv. "rizikia", Kategorizaci prací, Osobní ochranné pracovní prostředky, Pracovnělékařskou péči atd.

    Držím vám place, Zdeněk

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).