Hlavní navigace

Názor k dotazu OT: Perlička-kontrola z OIP od oi - Re: OT: Perlička-kontrola z OIP Zdravím kolektiv diskuze, utrpěl...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 5. 2013 18:47

    oi (neregistrovaný)

    Re: OT: Perlička-kontrola z OIP
    Zdravím kolektiv diskuze, utrpěl jsem zajímavou zkušenost, tak se chci o ni podělit. Dosud jsem tazatelům s problémy kolem prac.právního vztahu vždy radil-obraťte se i na oblastní inspektorát práce, provede kontrolu, postihne, donutí atd.Už to asi radit nebudu,neboť:
    Volal mi klient, že u něj byla kontrola z OIP, spec. na DPP. Prostudovaly si(byly to dvě dámy), uzavřené DPP, že tam jsou dvě protiprávní ujednání, které tam kdysi někdo zapracoval, jim vůbec nevadilo, spíše to ani nepostřehly. Ale zaujala je věta v závěru ujednání DPP:
    Ostatní práva a povinnosti zam-tele i zam-ce, vyplývající z této dohody, se řídí příslušnými ustanoveními zákoníku práce. A tím to začalo. Nechaly si předložit doklady o vyplácených odměnách
    zam-ců, zjistily, že někteří pracují i o svátcích, víkendech, případně i v noci a začaly zam-tele cupovat za to, že jim nevyplácí příplatky dle ZP-noc, víkend,svátek.Na jeho obranu, že nemají nic takového
    v DPP sjednáno, měly pouze jediný argument. Podle výše citované
    věty musíte ty příplatky vyplácet, kdyby tam ta věta nebyla, tak ne.
    Vzhledem k tomu, že je klient vzdálenější, neměl jsem možnost skočit do auta a jet mu pomoci, takže čekáme na písemný protokol z kontroly, abychom mohli začít podnikat nějaké relevantní kroky, i když jak jsem někde slyšel, při srážce s blbcem není obrana možná.
    Takže se pobavte nad tím, do je kontr. orgánem na jednom nejmenovaném OIP a dále pilně pracujte.

    Tak to rozdělení znám a podle toho, že přišly dvě, tak bych to typovala na nelegálky. Je-li tomu tak, jsou v systému od loňského roku a málo kdo z nich je z praxe. A co mám zkušenosti, stále se učí. Co si jinam myslet o kontrole, když nemáte penízky ve správné kolonce, ale v souhrnu je vše OK, ale v protokolu je to jako zjištěný nedostatek a pak za nějaký ten měsíc dorazí pokutečka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).