Hlavní navigace

Názor k dotazu Zaměstnání starobního důchodce od autorka - Dobrý den, zaměstnávání starobních důchodců se ničím neliší...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 3. 2012 9:48

    autorka

    Dobrý den,

    zaměstnávání starobních důchodců se ničím neliší od zaměstnávání jiných osob. Jedinou výjimkou je zdravotní pojištění, kdy starobní důchodce patří mezi osoby, za které platí pojistné i stát. Tedy zdravotní pojištění se odvání bez doplatku do minimální mzdy. Rozhodnutí, který pracovně právní vztah zvolit je na zaměstnavateli. Samozřejmě musí posoudit druh práce, délku úvazku, výši mzdy či odměny apod. Tyto informace k dispozici nemám, mohu poskytnout pouze obecnou charakteristiku jednotlivých pracovních poměrů. 

    Pracovní poměr - zde je při příležitostném zaměstnávání třeba pamatovat na § 39 zákoníku práce (omezení opakovaných pracovních poměrů na dobu určitou - 3 x maximálně na tři roky). Je tedy jasné, že pokud má důchodce pracovat příležitostně, například na výpomoc dle potřeby, bylo by možné se stejnou osobou uzavřít pracovní poměr pouze třikrát (poté až po povinné tříleté přestávce). To se naopak netýká dohod o provedení práce a dohody o pracovní činnosti. 

    Nevýhoda  PP - omezení počtem uzavřených pracovních poměrů

    Dohoda o provedení práce - lze sjednat na cokoliv ovšem v maximálním rozsahu 300 hodin ročně. Do vyplacené měsíční odměny 10 000 Kč nepodléhá odvodům pojistného. Pokud důchodce podepíše daňové prohlášení, nebude při uvedené částce vlivem slevy na poplatníka platit ani zálohovou daň.   

    Nevýhoda DPP - omezení rozsahem práce (300 hodin ročně)

    Dohoda o pracovní činnosti - má rovněž svá omezení. Uzavírá se maximálně na polovinu stanovené týdenní pracovní doby, ovšem s posouzením v průměru za celou dobu, na kterou byla uzavřena, maximálně však za období 52 týdnů. Je tedy teoreticky možné aby důchodce týden pracoval například v šestihodinovém pracovním úvazku a týden dvě hodiny denně atd. Výhodou dohody o pracovní činnosti je, že do odměny 2499 Kč se považuje za zaměstnání malého rozsahu a neodvádí se sociální ani zdravotní pojištění.

    To ostatně (s výjimkou zdravotního pojištění) platí i pro pracovní poměr. Také je vhodné zvážit krátkodobé zaměstnání (do 14 kalendářních dnů). Takové zaměstnání opět nepodléhá odvodům sociálního pojištění. Více např. - Krátkodobé zaměstnání a zaměstnání malého rozsahu v roce 2012     

    Nevýhoda DPČ - omezení sjednanou týdenní pracovní dobou

    Dagmar Kučerová  :)

     

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).