Hlavní navigace

Názor k dotazu Neziskovka-SDH od praha - Re: neziskovka-SDH Jsem členem a účtuji neziskovky několik let...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 3. 2014 17:56

    praha (neregistrovaný)

    Re: neziskovka-SDH
    Jsem členem a účtuji neziskovky několik let a někdy je to jednoduché, někdy pěkně zapeklité. Záleží na provozní a další provázanosti hlavní (tedy neziskové) a vedlejší činnosti (výdělečné). Všechny příjmy z hospody jsou vedlejší, tedy zdanitelné. Problém je s náklady, do vedlejších, tedy daňově uznatelných, lze vložit jen co bezprostředně slouží k dosažení zisku - náklady na prodané zboží není problém. Pokud pracovní síly pracují jen pro prodej v hospodě, také není problém. Problém začne u společně konzumovaných nákladů - energie, voda, odpisy, phm, úklid a kdoví co ještě může být společné atd. Je potřeba velmi dobře znát provoz, perfektně vědět co slouží k neziskové činnosti a co k výdělečné, dobře zdokumentovat a vypočítat koeficienty poměru hlavní a vedlejší.
    Kde je to jen trochu možné, je dobré dát měřiče - vodoměry, poměrové měřiče elektriky, plynu atd.
    Je-li obrat hospody větší než 1M - je plátcem dph a je nutné poměrem dělit i DPH - lze použít odpočet jen příslušné části DPH (např. je-li 20% elektrické energie použito v hospodě, lze na vstupu uplatnit jen 20% DPH a 20% ceny).
    Pozor na vlastní konzumaci v hospodě, slevy, zadarmo atd.
    Různé koeficienty je nutno každý rok propočítat znova, nebo alespoň konstatovat že nedošlo ke změně od posledního stanovení.
    A také nezapomenout, že neziskovky si mohou daňový základ snížit o 300 000 Kč, je na to DP krásná kolonka :-)
    Je toho hodně ale někdy je to zajímavá práce.
    Pro inspiraci - jedna neziskovka zvažuje, že by založila vlastní sro a do ní vyvedla vše co je výdělečné, nasadila všude měřiče a více oddělila hlavní a vedlejší činnost.
    Není jedna rada absolutně platná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).