Hlavní navigace

Názor k dotazu Poskytnutí ubytování -danění org. od jinka - Re: poskytnutí ubytování -danění org. Jaké ubytování ?A/Zaměstnavatel...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 10. 2014 8:29

    jinka (neregistrovaný)

    Re: poskytnutí ubytování -danění org.
    Jaké ubytování ?
    A/Zaměstnavatel může náklady spojené se zabezpečováním přechodného ubytování zahrnout do daňových výdajů v rozsahu dohodnutém v kolektivní, v pracovní či jiné smlouvě nebo stanovené ve vnitřním předpisu zaměstnavatele . Obec přechodného ubytování nemůže být shodná s obcí, kde má zaměstnanec bydliště.
    U zaměstnance je nepeněžní plnění poskytnuté zaměstnavatelem ve formě přechodného ubytování osvobozeno od daně z příjmů maximálně v hodnotě 3 500 Kč měsíčně. Nepeněžní příspěvek přesahující tento limit a peněžní příspěvky jsou zdanitelným příjmem.
    B/ Zaměstnavatel může náklady vynaložené na příspěvky na bydlení zaměstnance (v rodinném domě, vlastním bytě, družstevním či pronajatém bytě) zahrnout do daňových výdajů v rozsahu, v jakém právo zaměstnance na tento příspěvek vyplývá z kolektivní smlouvy, vnitřního předpisu zaměstnavatele, z pracovní nebo jiné smlouvy.
    (§ 24 odst. 2 písm. j) bod 5 ZDP)
    Příspěvek na bydlení v peněžní i nepeněžní formě (kromě nepeněžního příspěvku na přechodné ubytování - viz § 6 odst. 9 písm. i) ZDP), je na straně zaměstnance zdanitelný příjem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).