Hlavní navigace

Názor k dotazu OT: Dodržujete zákon? od Dáňa - Re: OT: Dodržujete zákon? Vyjádření právníka:K Vašemu dotazu, zda...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 5. 2015 12:24

    Dáňa (neregistrovaný)

    Re: OT: Dodržujete zákon?
    Vyjádření právníka:

    K Vašemu dotazu, zda je přeúčtovávání nákladů na pohonné hmoty zaměstnancům za jejich soukromé cesty služebními vozidly distribucí pohonných hmot dle zákona č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách, uvádíme následující:

    I. Distribuce pohonných hmot

    Distributorem pohonných hmot je podle ustanovení § 2 písm. j) zákona o pohonných hmotách osoba, která prodává nebo je oprávněna prodávat pohonné hmoty na území České republiky, s výjimkou

    i) prodeje pohonných hmot z čerpací stanice;
    ii) prodeje stlačeného zemního plynu, pokud je jeho prodejce držitelem platné licence na obchod s plynem podle energetického zákona.

    Distributor pohonných hmot má mj. povinnost registrovat se u příslušného celního úřadu a složit kauci ve výši 20.000.000 Kč.

    Dne 21.02.2014 zveřejnila celní správa informační stanovisko, z nějž vyplývá, že přeúčtovávání nákladů na pohonné hmoty je distribucí pohonných hmot (stanovisko naleznete v příloze tohoto e-mailu). S autorkou stanoviska, paní Ing. Kotenovou, jsme telefonicky celou situaci diskutovali. Bylo nám sděleno, že dle jejího názoru je distribucí pohonných jakýkoliv prodej pohonných hmot mimo čerpací stanici. Za prodej pohonných hmot je tak třeba považovat i přeúčtování nákladů na pohonné hmoty zaměstnanci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).