Hlavní navigace

Názor k dotazu Dotaz na doplacení pojistného od autorka - Dobrý den, termín odchodu do předčasného důchodu si...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 8. 2012 11:59

    autorka

    Dobrý den,

    termín odchodu do předčasného důchodu si můžete ověřit na důchodové kalkulačce. Samozřejmě je možná varianta dobrovolného důchodového pojištění (např. pro lidi bez zaměstnání vedené v evidenci uchazečů). 

    K dobrovolnému pojištění je třeba se přihlásit u ČSSZ. Výše pojistného se stanoví procentní sazbou z vyměřovacího základu. Vyměřovacím základem je částka, kterou si pojištěnec sám určí, nejméně však částka ve výši jedné čtvrtiny průměrné mzdy platné v kalendářním roce, ve kterém se pojistné na důchodové pojištění platí. Za průměrnou mzdu se pro účely tohoto zákona považuje částka, která se vypočte jako součin všeobecného vyměřovacího základu za kalendářní rok, který o dva roky předchází kalendářnímu roku, pro který se průměrná mzda zjišťuje, a přepočítacího koeficientu pro úpravu tohoto všeobecného vyměřovacího základu. Vypočtená částka se zaokrouhluje na celé koruny nahoru. Platí se měsíčně.

    Zjednodušeně: Sazba pojistného z vyměřovacího základu činí u osob dobrovolně účastných důchodového pojištění 28 %. Nejnižší měsíční pojistné hrazené v roce 2012 je 28 % z částky 6 285 Kč, tedy 1 760 Kč.

    Doporučovala bych Vám obrátit se v pracovní dny na klientské centrum ČSSZ pro důchodové pojištění (tel +420 257 062 860), kde Vám poskytnou konkrétní informace týkající se Vašeho důchodu, náležitostí přihlášky k dobrovolnému pojištění, způsobu úhrady atd. 

    Dagmar Kučerová  :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).