Hlavní navigace

Názor k dotazu Vymáhání dluhu od objednatele díla od anonym -  Dobrý den, neuhradí-li Vám dlužník pohledávku dle smlouvy...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2013 13:50

    bez přezdívky

     Dobrý den,
    neuhradí-li Vám dlužník pohledávku dle smlouvy do dne splatnosti, je na místě dlužníka vyzvat, a to nejlépe písemně, k uhrazení Vaší pohledávky, k čemuž mu můžete poskytnout dodatečnou lhůtu (výzva k dobrovolnému uhrazení pohledávky je mimo jiné od tohoto roku povinným předpokladem pro uplatnění nákladů právního zastoupení v soudním popř. rozhodčím řízení). Spolu s výzvou je také vhodné dlužníkovi sdělit, že v případě neuhrazení Vaší pohledávky přistoupíte k soudnímu vymáhání pohledávky.
    V případě, že dlužník na výzvu svůj dluh neuhradí, je dalším krokem podání žaloby soudu, popřípadě k rozhodci v závislosti na sjednání rozhodčí smlouvy (doložky). U obecného soudu je jednou z nejvhodnějších žalob návrh na vydání (elektronického) platebního rozkazu, jež funguje na principu zkráceného řízení. V případě soudního (rozhodčího) řízení je nutné mít na paměti, že důkazní břemeno nese primárně žalobce, tj. žalobce musí u soudu prokázat, že pohledávku za žalovaným existuje. Proto je velice vhodné uzavírat písemné smlouvy, u nichž se existence závazku dokazuje podstatně lépe než u smluv uzavřených ústně. 
    Po úspěšném řízení před soudem nebo rozhodcem, kdy bude pohledávka pravomocně přiznána, je možné v případě, že dlužník svůj dluh ani nadále neuhradí, přistoupit k vymáhání pohledávky pomocí exekuce a podat prostřednictvím exekutora návrh na nařízení exekuce na majetek dlužníka. Pohledávku dále vymáhá exekutor například přikázáním pohledávky z účtu dlužníka, srážkami ze mzdy, prodejem movitých věcí nebo nemovitostí, atd.
    Nejlepší předpokladem jak předcházet výše uvedeným situacím a zdlouhavému vymáhání pohledávek je především uzavírat smlouvy se spolehlivými a osvědčenými smluvními partnery, smlouvy uzavírat v písemné formě, sjednat si alespoň část úhrady předem, atd. Další možností, která by měla závazek zajistit je sjednání smluvní pokuty, ručení, atd.
    Stěžejními předpisy jsou potom Obchodní zákoník, Občanský zákoník, Občanský soudní řád, Exekuční řád, Zákon o rozhodčím řízení, atd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).