Hlavní navigace

Názor k dotazu Ochraná doba po ukončení prac.poměru od Jiřka - Re: Ochraná doba po ukončení prac.poměru Ochranná lhůta je...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2005 12:27

    Jiřka (neregistrovaný)

    Re: Ochraná doba po ukončení prac.poměru
    Ochranná lhůta je doba po ukončení pracovního poměru, ve které, když onemocníte nebo nastoupíte na mateřskou, můžete začít pobírat nemocenské nebo mateřské dávky.
    Pokud pracovní poměr ukončíte v době, kdy nejste těhotná, máte ochrannou lhůtu 42 kalendářních dnů, pokud zaměstnání trvalo aspoň těch 42 dnů.
    Pokud pracovní poměr končíte jako těhotná, pak máte ochrannou lhůtu 6 měsíců. To znamená, že když Vám do doby 6 měsíců po skončení prac. poměru spadne den nástupu na mateřskou (tj. 6 týdnů před předpokládaným dnem porodu), máte nárok na mateřské dávky. Pokud by nástup na mateřskou měl být až později než 6 měsíců od ukončení poměru, pak stačí v těch 6ti měsících onemocnět a marodit až do nástupu na mateřskou, i když ten je pak později než 6 měsíců od ukončení poměru. Také v tomto případě je pak nárok jak na nemocenskou tak na mateřské dávky. (Musí ale být splněna dálší podmínka - 270 kal. dnů pojištění ve 2 letech před porodem).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).