Hlavní navigace

Názor k dotazu Mateřská dovolená - druhé dítě od .. - Re: mateřská dovolená - druhé dítě Asi si pletete...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 7. 2018 16:09

    .. (neregistrovaný)

    Re: mateřská dovolená - druhé dítě
    Asi si pletete čerpání rodičovské dovolené a pobírání rodičovského příspěvku.

    Rodičovská dovolená = volno u zaměstnavatele k prohloubení péče o dítě
    Zákoník práce § 196 .. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

    Pravděpodobně jste požádala na Úřadu práce o pobírání rodičovského příspěvku do 4 let věku dítěte. Pobírání rodičovského příspěvku ale nesouvisí s čerpáním rodičovské dovolené. Můžete čerpat u zaměstnavatele rodičovskou dovolenou a nepobírat rodičovský příspěvek. Nebo můžete chodit do zaměstnání a současně pobírat rodičovský příspěvek.

    U zaměstnavatele musíte být nyní nějak vedena - ale jak? Nemůžete u něj být vedena jako osoba, která čerpá rodičovskou dovolenou (dítěti jsou více jak 3 roky). Jediné, co mě napadá, že jste uzavřeli dohodu o neplaceném volnu. Doporučuji Vás, abyste to zjistila, jak to u zaměstnavatele nyní máte. A podle toho se domluvit, co dál. Zda máte domluvené neplacené volno - a hlavně do kdy přesně.
    A zda Vám neplacené volno prodlouží či neprodlouží do doby nástupu na novou mateřskou dovolenou.

    A u Úřadu práce si zjistěte, za který měsíc naposledy obdržíte rodičovský příspěvek. Protože poslední příspěvek, pokud je v nižší částce jak předposlední příspěvek, se slučuje s předposledním příspěvkem. A mohlo by se stát, že byste v srpnu (pokud byste nenastoupila zpět do zaměstnání), nebyla u své zdravotní pojišťovny nahlášena jako osoba, za kterou platí zdravotní pojištění stát v kategorii osoby pobírající rodičovský příspěvek a měla byste s tím problémy. Nezapomeňte, že rodičovský příspěvek se pobírá zpětně, takže v srpnu dostanete příspěvek za červenec. A pokud nedostanete v září příspěvek za srpen, tak musíte již mít zdravotní pojištění od srpna vyřešené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).