Hlavní navigace

Názor k dotazu Vklad nemovitosti do OSVČ majetku od JanOSVC - Re: Vklad nemovitosti do OSVČ majetku Ano, na OSVČ...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 9. 2018 23:30

    JanOSVC (neregistrovaný)

    Re: Vklad nemovitosti do OSVČ majetku
    Ano, na OSVČ jsem plátce DPH.

    Motivace proč vkládat do majetku je ta, že nemovitost bude dovybavena (zhodnocována) základním vybavením tak, aby byla vhodný k pronájmu a aby bylo i pro FÚ prokazatelné, že slouží k podnikání. Pravděpodobně na ni budou uplatněny odpisy, to je však zatím neuzavřená část.

    Primární zájem je možnost využít odpočtu DPH z pořizovací ceny, jelikož, zjednodušeně řečeno, je cena nemovitosti právě cca o DPH vyšší, než jiné, méně atraktivní nemovitosti v dané lokalitě. Pokud bych nedosáhl, kvůli tomu, že smlouva bude na RČ, na odpočet, tento celý záměr s konkrétní nemovitostí by byl nereálný.

    Otázka, ve které nemám zcela jasno je odpočet DPH z pořizovací ceny. V případě situace, kdy developer vystaví daň. doklad bez mého DIČ (dle smlouvy) a já během několika málo měsíců po koupi vložím nemovitost do podnikání, existuje stále cesta jak odpočet z pořiz. ceny nárokovat? Například podání KH s dokladem bez DIČ a absolvování POP, kde doložím, že nemovitost je i z pohledu ZDHP obch. majetkem a nárokovaný odpočet je oprávněný?

    Díky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).