Hlavní navigace

Názor k dotazu Krácení DPH za opravu auta od Jana N. - Re: Krácení DPH za opravu auta nene to jsou...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 9. 2018 12:23

    Jana N. (neregistrovaný)

    Re: Krácení DPH za opravu auta
    nene to jsou tady určitě o hodně lepší, než já.
    ale když se zeptáte na školení a dáte vědět,budu ráda.
    já se řídím informacemi na daňovém portále, mrkněte :

    Příklad

    Čtvrtletní plátce DPH si dne 18. 8. 2013 pořídil nový automobil, který se rozhodl používat zčásti pro svou ekonomickou činnost a z části pro svou osobní potřebu. Cena osobního automobilu činila 560 000 Kč (ZD462 809 Kč, daň 21 % 97 191 Kč). Plátce si stanovil podle skutečného podílu použití obdobného automobilu v předchozím období poměrný koeficient ve výši 50%. V daňovém přiznání za 3. čtvrtletí 2013 vykázal na ř. 40 ZD: 231 405 Kč daň 48 596 Kč.

    Pokud použije plátce v rámci svých ekonomických činností přijatá zdanitelná plnění jak pro plnění, u kterých má plný nárok na odpočet daně na vstupu dle § 72 odst. 1 zákona o DPH, tak i pro plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně s místem plnění v tuzemsku i mimo tuzemsko, s výjimkou plnění uvedených v § 72 odst. 1 písm. d) zákona o DPH,je povinen dle ust. § 76 zákona o DPH zkrátit nárok na odpočet daně na vstupu u těchto plnění, a to ve výši odpovídající rozsahu použití proplnění s nárokem na odpočet daně.

    Pro výpočet nároku na odpočet daně v krácené výši ve zdaňovacích obdobích běžného kalendářního roku plátce vždy používá koeficient vypočtený z údajů za zdaňovací období předcházejícího kalendářního roku, který zjistil při vypořádání odpočtu daně. V posledním zdaňovacím období příslušného roku si dále plátce vypočte vypořádací koeficient za tento rok. Tento koeficient pak bude používat po celý následující kalendářní rok jako tzv. „zálohový koeficient“.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).