Hlavní navigace

Názor k dotazu Služební vozidlo od Tomáš Neugebauer - Re: Služební vozidlo Opět se mýlíte. Je-li řízení předmětem...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 11. 2018 16:29

    Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

    Re: Služební vozidlo
    Opět se mýlíte. Je-li řízení předmětem pracovního vztahu, ještě neznamená, že to musí být v pracovní smlouvě. Může se jednat o případ, kdy řízení motorového vozidla vyplývá (je běžně součástí) z činnnosti, která je v pracovní smlouvě sjednána, avšak není v ní uvedena. V případě, z kterého vznikl uvedený judikát, řidič, který motorové vozidlo řídil, nebyl zaměstnán jako řidič, ale jako technik. Netýká se to tedy jen tzv. řidičů-profesionálů.

    Upozorňuji však, jak tomu činím i na svých školeních, že judikáty jsou nezávazné a nelze spoléhat na to, že v obdobném případě bude vždy postupováno shodně.

    Navíc, dnes pro účely školení rozlišovat na řidiče z povolání a řidiče-referenty je již dávno překonané, neboť neodpovídá současnému způsobu stanovení povinností právními předpisy. Má-li někdo v pracovní smlouvě uvedeno "řidič", ještě to neznamená, že musí absolvovat profesní odborné školení (školení řidičů z povolání bylo zrušeno k 1. 5. 2013).

    Máte-li zájem o podrobnější informace, můžete si o tom přečíst článek zde na Podnikateli: https://www.podnikatel.cz/clanky/kteri-zamestnanci-musi-absolvovat-povinne-skoleni-ridicu-a-tyka-se-i-osvc/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).