Hlavní navigace

Názor k dotazu Potvrz. pro manžela - neuplatňování dětí od Ivana P. - Re: Potvrz. pro manžela - neuplatňování Dobrý den,...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 2. 2019 14:30

    Ivana P. (neregistrovaný)

    Re: Potvrz. pro manžela - neuplatňování
    Dobrý den, také jsem to řešila a našla jsem na dvou serverech dva odlišné názory!!!!! Jeden píše ano, druhý píše ne...takže si vyberte...ale z vlastního zkušenosti vím, že FÚ ho chce pokaždé....Ivana P.

    www.podnikatel.cz
    Prohlášení k dani se v případě daňového zvýhodnění dokládá Potvrzením zaměstnavatele druhého z poplatníků pro účely daňového zvýhodnění (tiskopis č.5556 č. 1) nebo zjednodušeným potvrzením (nemá předepsaný formulář), že druhý z poplatníků neuplatňuje daňové zvýhodnění. Potvrzení je platné, pokud nedojde ke změně. Není tedy potřeba pro rok 2017 vydávat nová potvrzení. Pokud druhý z poplatníků není zaměstnán (v domácnosti, OSVČ, pracuje v zahraničí atd.), doloží se čestným prohlášením, zda a v jaké výši uplatňuje daňové zvýhodnění ve svém daňovém přiznání
    www.finance.cz
    Proto je nutné účtárně doložit, že váš manžel/manželka slevu neuplatňuje, takže vy ji uplatnit můžete. K tomu právě slouží formulář Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění.
    Do formuláře v účtárně vypíšou nutné údaje a potvrdí, že daný poplatník neuplatňuje slevu na dítě. Teprve po dodání tohoto potvrzení do účtárny opravňuje poplatníka pro vyplácení slevy nebo daňového bonusu k čistému platu. Formulář je vždy nutné dodat každý rok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).