Hlavní navigace

Názor k dotazu Účetní/daňové odpisy - rozdílná výše od Eva M. - U malých SRO s jedním majitelem není ten...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 3. 2019 11:54

    Eva M.

    U malých SRO s jedním majitelem není ten rozdíl tak důležitý, ale u velkých SRO s více majiteli to už celkem důležité je. Jde totiž o to, že účetní odpisy mají odrážet SKUTEČNÉ náklady firmy, zatímco daňové odpisy odrážejí jen momentální daňová pravidla státu (která se různě mění, jak víme).

    Každý majitel potřebuje znát skutečný výsledek hospodaření své firmy bez ohledu na momentálně platné daňové zákony. Účetních nákladů, které nejsou daňovými, je spousta (a jsou i výnosy, které nejsou daňovými). Příklad - přiletí Vám vážený obchodní partner z daleké ciziny kvůli zajímavé zakázce - Vy ho tady pozvete na oběd, ukážete mu nějaké krásy Česka atd. - a samozřejmě to platíte Vy. Pro Vás je to náklad nedaňový, leč náklad firmy to prostě je. Proto účetní zisk bude (v daném případě) nižší než daňový základ.

    Může se dokonce stát, že firma bude v účetní ztrátě, leč v daňovém zisku (či naopak). A běžné je, že účetní a daňový zisk jsou různé.

    Důležité je to mj. pro rozdělování zisku. Po uzávěrce roku zjistíte, kolik ta firma skutečně vydělala (tj. účetní zisk) - jelikož rozdělit můžete jen skutečný (účetní) zisk -> vyplácet podíly na zisku společníkům.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).