Hlavní navigace

Názor k dotazu Nástup zaměstnance od Tomáš Neugebauer - K dotazu č. 1. U jakého lékaře musí být...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2019 17:58

    Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

    K dotazu č. 1.

    U jakého lékaře musí být absolvována vstupní pracovnělékařská prohlídka je stanoveno právním předpisem. Do zaměstnání nastupující fyzická osoba je povinna ji absolvovat u lékaře, kterého má zaměstnavatel nasmlouvaného pro zajišťování pracovnělékařských služeb. Existuje výjimka, a to případ, kdy je práce, kterou bude fyzická osoba u zaměstnavatele vykonávat zařazena do kategorie 1 a jedná se o tzv. čistou jedničku, tzn., že součástí této práce není činnost, pro jejíž výkon jsou podmínky zdravotní způsobilosti stanoveny jiným právním předpisem.

    V praxi to znamená, že pracuje-li někdo v kanceláři a výkon jeho práce je zařazen do kategorie 1 a při výkonu své práce řídí motorové vozidlo (nějaký technik apod.) nemůže již pracovnělékařskou prohlídku absolvovat u svého registrujícího (praktického) lékaře, ale u lékaře pracovnělékařských služeb, kterého má zaměstnavatel zajištěného.

    Takže záleží na konkrétních podmínkách místa, které obsahujete. Pokud jsou splněny podmínky stanovené právními předpisy, jedná se o daňově uznatelný náklad.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).