Hlavní navigace

Názor k dotazu Poskytnutí služby zahraničnímu plátci od Jana N. - ještě doplním: Při mezinárodní přepravě je důležitá skutečnost, že...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 5. 2019 10:26

    Jana N. (neregistrovaný)

    ještě doplním:
    Při mezinárodní přepravě je důležitá skutečnost, že osvobození od daně platí pouze na území ČR.
    V některých státech EU (např. Německo, Rakousko) toto osvobození neplatí a přeprava podléhá zdanění.
    Proto je nutné vyčíslit počet ujetých km dle jednotlivých států.
    V případě, že je přeprava osob uskutečněna na území některého ze států, kde přeprava osob není osvobozena od daně, vzniká poskytovateli služby, povinnost se v tomto státě registrovat, přiznat (poměrně dle počtu ujetých kilometrů) a zaplatit v tomto konkrétním členském státě daň na určený finanční úřad. V tom případě budete vždy postupovat podle tamějších vnitrostátních přepisů.
    Daňový doklad vystavíte bez DPH a uvedete celkovou hodnotu přepravy v daňovém přiznání na řádek 26.
    Skutečnost, že se do daňového přiznání uvádí i část služby, která není předmětem české DPH (přeprava uskutečněná na území jiných členských států), vyplývá jednak z pokynů k vyplnění daňového přiznání k DPH a dále z dikce § 24a ZDPH.
    Přeprava osob, ať už je uskutečněna kdekoliv, se neuvádí do souhrnného hlášení, jelikož jde o službu s jiným než základním určením místa plnění.
    Protože je přeprava osob v rámci EU osvobozena s nárokem na odpočet (resp. část plnění není tuzemským plněním), DPH na výstupu neuplatňujete, a potom tedy Váš odběratel nemá nárok na odpočet a tuto transakci nebude v daňovém přiznání k DPH uvádět

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).