Hlavní navigace

Názor k dotazu Odstupné pří výpovědi ze strany zaměstnance závažný důvod od Kara1 - To není kalkulačka, která tam uvede nebo neuvede...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2019 12:59

    Kara1 (neregistrovaný)

    To není kalkulačka, která tam uvede nebo neuvede odstupné podle zvolené varianty ukončení. V té kalkulačce zůstávají vyplněné 3 měsíce odstupného, ať zvolíte jakoukoli variantu ukončení - a je na Vás, abyste to vynulovala (anebo naopak třeba počet měsíců odstupného zvýšila - např. kdyby dal zaměstnavatel zaměstnanci výpověď z organizačních důvodů a smluvili by si třeba 5ti měsíční odstupné). To je kalkulačka, ve které máte vyplnit údaje a ona Vám vypočítá podporu v nezaměstnanosti (jestli počítá správně jsem nekontrolovala). Každopádně pokud potřebujete skončit Vy, tak ať už se se zaměstnavatele dohodnete na nějakém dni ukončení nebo dáte výpověď a poběží nejprve výpovědní doba a pak teprve poměr skončí, odstupné nenáleží. Pokud takto poměr skončí bez vážných důvodů, je podpora krácená (nižší procenta), pokud zaměstnanec končí proto, že k tomu má vážné důvody (tj. špatné zdraví, péči o nemocného rodiče, péči o o malé dítě apod., což je nejlepší přímo v té dohodě nebo výpovědi uvést), ÚP k tomu přihlédne a podporu nekrátí.
    Nevím, co jste na netu četla, ale zcela určitě jste to špatně chápala - pokud by šlo o stejný případ jako u Vás, odstupné fakt nenáleží a nevěřím tomu, že někdo vysoudil odstupné, když sám ukončil poměr proto, že potřebuje zůstat doma s nemocným příbuzným.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).