Hlavní navigace

Názor k dotazu Zaručená mzda od Kara1 - Vypadá to, že jste odměňovaní měsíční mzdou. Myslel...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 6. 2019 12:38

    Kara1 (neregistrovaný)

    Vypadá to, že jste odměňovaní měsíční mzdou. Myslel jste si to špatně, zákon neurčuje, jestli je zaručená mzda splněna tím, že zaměstnanec má základ 16280 anebo tím, že má základ např. 16000 a k tomu 280 prémii nebo nějaký doplatek do zaručené mzdy. Za celoměsíční práci musí dostat bez zákonných příplatků hrubou mzdu aspoň ve výši zaručené mzdy. Pokud pracuje přesčas, pak mzda za přesčas (a samozřejmě i mzda za přesčas musí vycházet ze zaručené mzdy) a ty zákonem dané příplatky (přesčasový, noční apod.) jsou pak navíc.
    Jak píšete ve 3. odstavci, že by zaměstnavatel musel myslet na to, aby zaměstnanci vždycky přihodil určité peníze, aby byla zaručená mzda splněna - proč by na to musel myslet? Existují mzdové programy, které to hlídají samy. A pokud zaměstnanci do zaručené mzdy něco chybí, program na to jednak mzdovou účetní upozorní a jednak ke mzdě tu chybějící částku dohodí. Třeba Váš kolega má 16000 základ a k tomu dostal 500 Kč, aby měl za celoměsíční práci stejně jako Vy. Nevím.
    Vysvětluji pouze fungování zaručené mzdy. Jestli je ten výdělek malý nebo jestli je splněno to, že stejně pracující zaměstnanci se stejnou prací a stejným výkonem by měli být odměněni stejně nebo jestli firma splňuje to, co má ve svých vnitropodnikových předpisech nebo co je dohodnuto s odbory, to nehodnotím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).