Hlavní navigace

Názor k dotazu Pracovní úraz bez neschopenky od Tomáš Neugebauer - Dočasná pracovní neschopnost nemá vliv na uznání úrazu...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 7. 2019 16:39

    Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

    Dočasná pracovní neschopnost nemá vliv na uznání úrazu za pracovní úraz. Důležité je, zda jste v pátek svůj úraz nahlásila nadřízenému, a zda byl zapsán do knihy úrazů, aby bylo zřejmé za jakých podmínek se vám úraz stal. Bude-li utrpěný úraz zaměstnavatelem uznán za pracovní úraz, vznikne vám tím nárok na náhrady škody a nemajetkové újmy, které jste v důsledku pracovní úrazu utrpěla (v souladu se zákoníkem práce mohou být výše nahrad kráceny nebo neposkytnuty, pokud došlo k pracovnímu úrazu částečně nebo zcela z vaší viny).

    Vzhledem k tomu, že nebudete mít dočasnou pracovní neschopnost, nebudete mít nárok na náhradu ztráty na výdělku po dobu pracovní neschopnosti (kdyby k ní došlo kdykoliv později z důvodu tohoto pracovního úrazu, nárok vám vznikne). Lze předpokládat, že budete mít nárok na náhradu bolestného (její výši v počtech bodů vám stanoví ošetřující lékař; za každý bod se vyplácí 250 Kč). Také vám může vzniknout nárok na náhradu účelně vynaložených nákladů na léčení, např. doplatky cen léků, které z důvodu pracovního úrazu musíte brát, případně nárok na náhradu věcné škody, kterou jste v důsledku pracovního úrazu utrpěla, např. rozbitý mobil, poškozený soukromý oděv. Nároky náhrad uplatníte u svého zaměstnavatele. Ten vám je vyplatí přímo, nebo prostřednictvím pojišťovny, u které je pro tento případ pojištěn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).