Hlavní navigace

Názor k dotazu PN - pracovní úraz od Kara1 - Z příspěvku Aion jsem pochopila, že s p....

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 12. 2019 12:24

    Kara1 (neregistrovaný)

    Z příspěvku Aion jsem pochopila, že s p. Neugebauerem nesouhlasí, ale vůbec nevysvětlila, v čem s ním nesouhlasí a jaký by měl tedy být další postup zaměstnavatele, jaké jiné konkrétní kroky by měl učinit. A dále následovaly dohady o tom, jestli zaměstnavatel o úrazu ví nebo neví. Nevím, jak jste to pochopila Vy, ale mně ten popis případu přišel celkem jasný: zaměstnanec začal marodit a poslal neschopenku, na kterém účetní uviděla, že lékař zatrhl, že jde o nemoc v důsledku pracovního úrazu. Že si přivodil nějaký úraz, to je jasné ze zatržení na neschopence - v tomto okamžiku získal zaměstnavatel informaci, že se zaměstnanci stal nějaký úraz. Ale nikomu ve firmě není nic známo o tom, že by si dotyčný přivodil úraz, který by mohl být vyhodnocený jako pracovní, nikdo u žádného jeho úrazu nebyl a on sám nikomu žádný úraz, který by mohl být hodnocený jako pracovní, nenahlásil. A já jsem to pochopila tak, že nikdo neví, co se mu stalo, prostě že do doby dodání neschopenky nikdo nevěděl, že by si vůbec nějaký úraz přivodil. A samozřejmě tím pádem ani žádný záznam o pracovním úrazu ani nebyl sepsán.
    Proto rada p. Neugebauera zněla:" Osobně doporučuji zaměstnance informovat o tom, že na "neschopence" má zaškrtnut pracovní úraz, ale že mu úraz nebyl uznán za pracovní, neboť zaměstnavateli nebyl ohlášen vznik takového úrazu. A úraz dále řešit jako nepracovní."
    A dále následovala debata mezi ním a Aion, ze které nevyplynula žádná odpověď na otázku, jaké že další povinnosti by měl zaměstnavatel plnit.
    Nejde o žádný neobvyklý případ, stává se to, že na zaměstnancem zaslaném díle III. je zatržena kolonka pracovního úrazu a pak se ukáže, že si ruku rozřízl nebo kotník zvrtl doma. Asi bych zaměstnanci k tomu infu o neuznání úrazu jako pracovního přiložila ten formulář, který zasílá sociálka zaměstnanci k vyplnění v případě jiného než pracovního úrazu (když nemoc přesáhne 2 týdny a jde o nemocenskou), aby popsal, jak a kde se úraz stal. Protože když bude nemoc delší než 2 týdny a doklady se postoupí sociálce a pracovnice sociálky při zpracovávání neschopenky uvidí na ní zatrženou kolonku pracovního úrazu, bude firmu urgovat o dodání Záznamu o pracovním úrazu. Abych tomu předešla, přiložila bych k dokladům posílaným na sociálku to info o neuznání pracovního úrazu plus ten vyplněný druhý formulář o úrazu, pokud mně ho tedy zaměstnanec pošle.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).