Hlavní navigace

Názor k dotazu Odpočet úroků při rekonstrukci od . - Pro odečet úroku jako nezdanitelné části daně je...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 1. 2020 21:54

    . (neregistrovaný)

    Pro odečet úroku jako nezdanitelné části daně je v ZDP při koupi bytové potřeby uvedena (mimo jiné) podmínka - vlastnil a užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů + v roce nabytí vlastnictví však stačí, jestliže předmět bytové potřeby poplatník vlastnil ke konci zdaňovacího období.

    U úvěrů na účely "údržba a změna stavby bytového domu, rodinného domu, bytu v nájmu nebo v užívání nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru" se vlastnictví bytové potřeby vůbec nevyžaduje.

    Takže z důvodu, že jste nebyly vlastníky k 1.1.2018 při pořízení domu v roce 2018 to "neuplatnění" úroků z úvěru být nemohlo.

    Mohlo to být z důvodu, že jste dům "neužívali k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů".
    ALE / co přesně je pod tím "rekonstrukce? /
    Pokud byl úvěr na změnu stavby, tak tam je podmínka užívání časově posunutá ... "a v případě výstavby, změny stavby nebo koupě rozestavěné stavby užíval předmět bytové potřeby k vlastnímu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů po splnění povinností stanovených zvláštním právním předpisem pro užívání staveb.63)"
    Zákon o daních z příjmů, § 15 odst. 3) + odst. 4)

    S kým jste tento problém vloni konzultovali? S daňovým poradcem?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).