Hlavní navigace

Názor k dotazu Co když se do konce ledna nevyplatí mzdy za 12/19 od . - Mohu do programu v personalistice ručně u každého...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 1. 2020 18:54

    . (neregistrovaný)

    Mohu do programu v personalistice ručně u každého zaměstnance zadat nevyplacené částky, které se pak při výpočtu ročního zúčtování odečtou. Jak nevyplacenou mzdu, tak pojistné, daně, daňové bonusy. V případě, že zaměstnanec požádá o vystavení Potvrzení o zdanitelných příjmech, tak tam jsou nevyplacené částky uvedeny.
    Také tam mohu následující rok zadat částky, které jsou vyplaceny za předchozí rok pro potřeby vystavení Potvrzení o zdanitelných příjmech, aby si zaměstnanci mohli podat svoje daňové přiznání.
    U dotazu není uveden používaný program, aby mohl někdo poradit přesněji co a jak zadat přímo v programu.

    Počítání by nastalo v okamžiku, kdy by zaměstnanci obdrželi část čisté mzdy a zbývající část by byla doplacena až po 31.1.2020. Pak by se musel udělat přepočet jednotlivých údajů na Potvrzení (propočet podílu čisté mzdy, podílu povinného pojistného, základu daně a skutečně sražené zálohy na daň za měsíc prosinec).

    Jen zamyšlení - Pokud zaměstnancům nebude do 31.1.2020 vyplacena mzda, tak vlastně budou mít zaměstnanci (za předpokladu, že u zaměstnavatele pracují celý rok) za rok 2019 zdanitelné příjmy za 11 měsíců a současně nárok slevu na dani na poplatníka za 12 měsíců, takže většině vznikne přeplatek na dani. Otázkou je, zda v dané situaci budou chtít zaměstnanci žádat o roční zúčtování daní s tím rizikem, že jim možná zaměstnavatel přeplatky na daních a daňové bonusy nevyplatí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).