Hlavní navigace

Názor k dotazu Dodatek ke smlouvě-karNTÉNA od om - Podle § 102 odst. 1 ZP je zaměstnavatel...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 7. 2020 10:12

    om (neregistrovaný)

    Podle § 102 odst. 1 ZP je zaměstnavatel povinen vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímáním opatření pro předcházení rizikům.
    Zaměstnavatel je oprávněn na zaměstnanci vyžadovat sdělení, zda dovolenou trávil v rizikové oblasti. Kdyby byl zaměstnavatel schopen prokázat, že skutečnosti uvedené zaměstnancem o místě trávení dovolené jsou nepravdivé, jedná se o porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci. Zaměstnanec svými nepravdivými informacemi mohl způsobit zaměstnavateli škodu, ale hlavně mu znemožnil plnit povinnosti vytvářet pro všechny zaměstnance bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí. To by mohlo být možností zavlečení nákazy na pracoviště zaměstnavatele ohroženo.

    V případě pochybností anebo zájmu zaměstnavatele, aby ochránil ostatní zaměstnance, je možné jako ochranné opatření se zaměstnancem po návratu z dovolené dohodnout výkon práce z domova.
    Samozřejmě placenou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).