Hlavní navigace

Názor k dotazu Převedení přeplatku DPH na DzPPO od Blanka - Samozřejmě musíte požádat, jinak vám přeplatek vrátí. Samozřejmě,...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 11. 2020 14:14

    Blanka (neregistrovaný)

    Samozřejmě musíte požádat, jinak vám přeplatek vrátí. Samozřejmě, pokud nemáte nějaké nedoplatky, na které by vám to započetli. Pošlete nejlépe přes datovou schránku, pokud posíláte vše přes datovvou schránku.

    S orgány Finanční správy ČR je možno komunikovat i prostřednictvím datové schránky Komunikace se řídí zákonem č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů a § 72 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (DŘ).

    Podání specifikovaná v § 72 odst. 1 DŘ, tj. přihláška k registraci, řádné daňové tvrzení a dodatečné daňové tvrzení lze učinit i datovou schránkou. Ministerstvo financí stanovilo v Pokynu GFŘ-D-24 pro tato podání datovou schránkou jednotný formát a strukturu datové zprávy. Popisy formátů a struktur .XML souborů a odpovídajících .XSD schémat pro tato podání jsou definována a zveřejněna na Daňovém portálu v sekci „Dokumentace“ .

    Pro vytvoření požadovaného .XML souboru, ve stanoveném formátu a struktuře, lze využít elektronické formuláře aplikace EPO, které naleznete na Daňovém portálu: www.daneelektronicky.cz. Funkčnost elektronických formulářů v aplikaci EPO je vybavena funkcí „Uložení k odeslání do Datové schránky“. Před uložením souboru pro odeslání datovou schránkou se provedou kontroly na úplnost a formální správnost údajů, pokud nebude nalezena kritická chyba, bude soubor uložen do Vámi zvoleného úložiště, odkud ho lze následně odeslat prostřednictvím datové schránky.

    Pokud v aplikaci EPO nenaleznete pro své podání samostatný elektronický formulář, použijte pro vytvoření .XML souboru formulář „Obecná písemnost určená pro podání orgánům Finanční správy ČR“.V tomto případě je třeba vyplnit i položky „Podání k dani“ a „Typ písemnosti (věc)“.Předmětné podání vložte jako E-přílohy a zvolte „Uložení k odeslání do Datové schránky“. Případně je možné formulář „Obecná písemnost určená pro podání orgánům Finanční správy ČR“ odeslat přímo z aplikace, pomocí volby Odeslání písemnosti.

    Pro ostatní podání jsou přípustné formáty datové zprávy odesílané do datové schránky podle přílohy č. 3 k prováděcí vyhlášce č. 194/2009 Sb., o stanovení podrobností užívání a provozování informačního systému datových schránek, umožňuje-li to povaha úkonu (§ 18 odst. 1 zákona č. 300/2008).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).