Hlavní navigace

Názor k dotazu Měsíční mzda od without nickname - Pokud odpracujete všechny pracovní dny v kalendářním měsíci...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 8. 2022 20:34

    without nickname

    Pokud odpracujete všechny pracovní dny v kalendářním měsíci (bez ohledu na jeho délku a počet svátků, které připadly na váš obvyklý pracovní den), náleží vám mzda, která vám byla stanovena, určena nebo která s vámi byla sjednána = ve vašem případě 30 000. Výjimky, kdy zaměstnanec nepracuje, a přesto mu mzda náleží, ponechávám stranou.
    Uvádíte, že v červenci jste měla mzdu nižší, než 30 000, což si vysvětluji tím, že vám zaměstnavatel za dva dny svátků poskytl náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku, což je chyba - je-li zaměstnanec odměňován měsíční mzdou, za den svátku, který připadl na jeho obvyklý pracovní den, mu náleží (zaměstnavatel nemá možnost volby, zda u měsíční mzdy poskytne mzdu nebo náhradu mzdy). Zkuste se podívat na výplatnici na 07/2022, zda tam nemáte náhradu mzdy za 2 dny svátků.
    Průměrný výdělek se počítá z hrubé mzdy zúčtované v předcházejícím Q a doby odpracované v tomto Q = počítá se k 1.1. , 1.4., 1.7. a 1.10. a používá se po celé kalendářní čtvrtletí (bez ohledu na to, zda se zaměstnanci mzda v tomto kalendářním čtvrtletí změnila. Průměrný výdělek se používá v případech stanovených zákoníkem práce - např. za dovolenou, za dobu překážek v práci apod.
    Uvádíte průměrný výdělek uvedený v květnové výplatnici (215,30), ten je vypočten z 1. Q a byl používán celý 2. Q.
    Průměrný výdělek uvedený v červencové výplatnici (214,32) je vypočten z 2.Q a bude používán celý 3. Q.
    Ke mzdě za 07/2022: když si sečtu mzdu 26429 + 16 hodin náhrady za 2 dny svátků (16* 214,32), na 30 000 se nedostanu = je-li to tak, jak píšu, zaměstnavatel porušil právní právní, ale také vás finančně poškodil.
    Klidně se zeptejte, pokud něčemu nerozumíte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).