Hlavní navigace

Názor k dotazu Problematika DPH od anonym - Dobrý den,z Vašeho dotazu vyplývá, že zatím nejste...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 5. 2013 8:55

    bez přezdívky

    Dobrý den,

    z Vašeho dotazu vyplývá, že zatím nejste plátcem daně z přidané hodnoty v ČR. Zatím jste tedy "pouze" osobou povinnou k dani, tj. osobou, která uskutečňuje ekonomickou činnost (zjednodušeně osoba podnikající).

    Kromě plátce DPH se můžete stát od 1. 1. 2013 tzv. identifikovanou osobou.

    1. Kdy se osoba povinná k dani stane plátcem daně z přidané hodnoty:
    Plátcem daně z přidané hodnoty se můžete stát buď ze zákona (nejčastěji pokud Váš obrat za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců přesáhne částku ve výši 1 mil. Kč, popř. při splnění jiných kritérií), a nebo dobrovolně.
    Pokud se nechcete stát plátcem daně z přidané hodnoty dobrovolně, musíte si sledovat zejména výši svého obratu.

    2. Kdy se osoba povinná k dani stane identifikovanou osobou
    Osoba povinná k dani se stává identifikovanou osobou (tzv. neplnohodnotným plátcem daně) ve smyslu ustanovení § 6g až §6i zákona o DPH pouze za splnění určitých podmínek, a to zejména:

    1. pokud z jiného státu EU pořídí zboží, jehož celková hodnota (bez DPH) překročila v kalendářním roce 326 000 Kč (kromě výjimek týkajících se třístranného obchodu),
    2. ode dne přijetí služby s místem plnění v tuzemsku od osoby neusazené v tuzemsku (tedy od podnikatele odkudkoliv ze světa), který nemá sídlo ani provozovnu v tuzemsku,
    3. ode dne přijetí zdanitelného plnění s místem plnění v tuzemsku od osoby neusazené v tuzemsku, pokud se jedná o dodání zboží s instalací nebo montáží, nebo dodání zboží soustavami nebo sítěmi,
    4. ode dne poskytnutí služby s místem plnění v jiném členském státě podle § 9 odst. 1 zákona o DPH, s výjimkou poskytnutí služby, které je v jiném členském státě osvobozeno od daně.

    Ve Vašem případě, pokud splníte podmínky např. podle bodu 2.1., se stanete identifikovanou osobou a máte povinnost podat přihlášku k registraci do 15 dnů ode dne, kdy se stanete identifikovanou osobou, a to ve smyslu ustanovení § 94 odst. 2 zákona o DPH. Identifikovanou osobou se stanete v den, kdy dojde k překročení limitu pro pořízení zboží z EU.

    Identifikovaná osoba musí podávat přiznání k DPH a v případě, že poskytuje služby, tak i souhrnné hlášení (souhrnné hlášení podává dodavatel). Identifikovaná osoba do přiznání i hlášení zahrnuje ale jen přeshraniční plnění, u tuzemských plnění zůstává neplátcem DPH.

    Samostatným rozhodováním je zvážení, zda by pro Vás bylo či nebylo výhodné stát se "rovnou" plátcem DPH. Pak totiž platí, že jako plátce si můžete uplatňovat odpočet daně z přidané hodnoty zaplacené z přijatých plnění, která použijete pro svou ekonomickou činnost (podnikání). Na druhé straně ale samozřejmě platí, že Vaše výstupy (tj. nájemné za pronájem movitých věcí) budou dani z přidané hodnoty podléhat také. Je to proto otázka vždy konkrétního zvážení, co pro Vás bude výhodné.

    Přeji Vám hezký den.

    S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).