Hlavní navigace

Názor k dotazu DPH u kurzů akreditovaných MŠMT od anonym - Dobrý den paní Halamková, z Vašeho dotazu vyplývá,...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 9. 2013 16:54

    bez přezdívky

    Dobrý den paní Halamková,

    z Vašeho dotazu vyplývá, že jste škola/školské zařízení, které poskytuje denní pomaturitní studium a večerní jazykové kurzy. Podle ustanovení § 51 odst. 1 písm. f) zákona o DPH je od daně bez nároku na odpočet daně osvobozena výchova a vzdělávání. Činnosti, které se pro účely DPH chápou jako výchova a vzdělávání, na něž se vztahuje osvobození od daně bez nároku na odpočet daně, jsou vymezeny v navazujícím § 57 zákona o DPH.

    Podle ustanovení § 57 odst. 1 písm. d) zákona o DPH se výchovou a vzděláváním rozumí také činnost prováděná za účelem rekvalifikace poskytovaná osobami, které získaly akreditaci k provádění rekvalifikace podle zvláštních právních předpisů, a osobami, které provádí rekvalifikaci k získání kvalifikačních požadavků podle státních norem nebo k získání odborné způsobilosti pro výkon pracovní činnosti, které mají akreditované vzdělávací programy. Uvádíte, že večerní jazykové kurzy provádíte na základě akreditace udělené podle zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých těchto zákonů, ve znění pozdějších předpisů, MŠMT. Vzhledem k tomu, že pojem rekvalifikace se vykládá velmi široce (jako výuka související s živností nebo povoláním, jakož i výuka zaměřená na získání nebo udržování znalostí pro odborné účely), spíše se domníváme, že splníte podmínky pro osvobození těchto služeb, neboť se bude jednat o činnost prováděnou za účelem rekvalifikace ve smyslu ustanovení § 57 odst. 1 písm. d) zákona o DPH. Samozřejmě by bylo nutné posouzení na základě konkrétních dokladů.

    Do obratu se dle ustanovení § 4a zákona o DPH odst. 1 zahrnují uskutečněná plnění s místem plnění v tuzemsku, jde-li o úplatu za:
    a) zdanitelné plnění,
    b) plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně, nebo
    c) plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně podle ustanovení § 54 až § 56, jestliže nejsou doplňkovou činností uskutečňovanou příležitostně.

    Na základě výše uvedeného platí, že osvobozená plnění bez nároku na odpočet daně dle ustanovení § 57 zákona o DPH nevstupují do hodnoty obratu (viz. ustanovení § 6 zákona o DPH) pro vznik povinné registrace k DPH.

    Přeji Vám hezký den.

    S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).