Hlavní navigace

Názor k dotazu Začátky podnikání od petr.cizek2 - Dobrý den,založení umělecké agentury můžete realizovat jak formou...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 2. 2014 21:47

    petr.cizek2 (neregistrovaný)

    Dobrý den,

    založení umělecké agentury můžete realizovat jak formou s.r.o. tak formou živnostenského oprávnění. Obě formy mají svá pro i proti, srovnání obou forem z různých hledisek můžete nalézt např. zde: http://www.podnikatel.cz/clanky/jit-na-trh-v-kuzi-osvc-nebo-s-r-o/. Pokud s podnikáním začínáte a budete jej provozovat jako přivýdělek při studiu na VŠ, doporučuji spíše formu živnostenského oprávnění. Převod na s.r.o. můžete provést kdykoliv v průběhu podnikání, pokud se to z hlediska vaší dosavadní praxe ukáže jako potřebné. ŽL vás nijak neomezuje možnosti zaměstnávat další osoby jako zaměstnance vaší firmy.

    Z hlediska předmětu podnikání je nutné získat pro obě formy živnostenské oprávnění pro činnosti "Reklamní činnost, marketing, mediální zastoupení", "Provozování kulturních, kulturně-vzdělávacích a zábavních zařízení, pořádání kulturních produkcí, zábav, výstav, veletrhů, přehlídek, prodejních a obdobných akcí", případně "Návrhářská, designérská, aranžérská činnost a modeling" a další dle zaměření agentury. Ve všech případech se jedná o živnost volnou, pro kterou není vyžadována žádná zvláštní kvalifikace. Živnosti můžete vyřídit na kterémkoliv živnostenském úřadě nebo bezplatně online zde: http://www.zalozfirmu.cz/.

    Při provozování s.r.o. ručí za závazky společnosti společnost. Žádný vklad majetku pro účely ručení do společnosti vkládat nemusíte. Podle zákona může v určitých případech zejména neodborného nebo podvodného vedení firmy nastat přímá odpovědnost jednatele nebo společníka firmy, tato možnost však existovala již před rokem 2014, k zahájení podnikání není v tomto ohledu nutné dělat žádná zvláštní opatření.

    Při pořízení ready-made firem postupovali prodejci většinou tak, že základní kapitál předepsaný zákonem po založení firmy vybrali a ve firmě evidovali pouze účetně jako hotovost v pokladně (přestože firma žádnou reálnou hotovost neměla). Tuto možnost využívali zejména podnikatelé, kteří neměli dostatek peněžních prostředků na složení minimálního kapitálu. Se snížením povinného předepsaného kapitálu na 1 Kč tento problém odpadá, firmu můžete založit rovnou novou i s minimálním kapitálem, což vás vyjde nejlevněji.

    V případě, že živnost budete provozovat jako vedlejší činnost vedle studia, nejsou předepsány povinné zálohy na odvody na sociální a zdravotní pojištění v prvním roce podnikání; v dalších letech se tyto zálohy odvozují od dosaženého zisku.

    Dotace pro začínající podnikatele na tento druh podnikání nejsou zpravidla poskytovány, zkuste nicméně případně prověřit zdroje popsané zde https://businesscenter.podnikatel.cz/diskuse/17053/.

    S pozdravem

    Petr Čížek
    www.ZalozFirmu.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).