Hlavní navigace

Názor k dotazu Pronájem bytu od anonym - Dobrý den,příjmy z pronájmu nemovitostí u fyzické osoby...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 3. 2014 16:22

    bez přezdívky

    Dobrý den,

    příjmy z pronájmu nemovitostí u fyzické osoby - nepodnikatele - jsou zdaňovány dle ustanovení § 9 zákona o daních z příjmů. Základem daně jsou příjmy snížené o výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení příjmů. Neuplatní-li poplatník skutečné výdaje (náklady), může uplatnit paušální výdaje ve výši 30 % z příjmů, nejvýše však do částky 600 tis. Kč.

    Při odpisování hmotného majetku, který je pouze zčásti používán k zajištění zdanitelného příjmu, se dle ustanovení § 28 odst. 6 zákona o daních z příjmů zahrnuje do daňových výdajů pouze poměrná část odpisů. Podle pokynu D-6 GFŘ si poměrnou část odpisů podle ustanovení § 28 odst. 6 zákona o daních z příjmů stanoví poplatník podle vhodně zvoleného kritéria (např. využívaná plocha, počet měsíců atd.).

    V případě, že byt nebyl používán k pronájmu po celý rok, můžete jako výdaj/náklad uplatnit pouze poměrnou část nákladů související s  tímto bytem (např. výdaje na opravu bytu nebo na pojištění bytu). Totéž platí o odpisech. Doporučuji uplatnit odpisy pouze za měsíce, kdy byl byt skutečně pronajímán.

    S pozdravem

    Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).