Hlavní navigace

Názor k dotazu Výše nemocenských davek při pracovním úr od Zdeněk Helich - Re: Výše nemocenských davek při pracovní Předchozí odpověď je...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 3. 2006 23:18

    Zdeněk Helich (neregistrovaný)

    Re: Výše nemocenských davek při pracovní
    Předchozí odpověď je pravdivá jen z části. Po celou dobu marodění dostává postižený stejné peníze (nemocenskou), jako u jiných nemocí. Po ukončení pracovní neschopnosti pak musí zaměstnavatel vyhodnotit, kdo zavinil vznik pracovního úrazu. Zjednodušeně řečeno, pokud se na vzniku nějak podílel i postižený, musí se tento na odškodnění také podílet. Výši podílu určuje pouze zaměstnavatel. Ten stanoví % podíl postiženého a o tento % podíl se snižují všechny 4 nárokové složky doplatku. Tedy rozdíl mezi nemocenskou a čistým výdělkem + škody na věcech postiženého (pokud byly) + odškodnění bolestného a snížení společenského uplatnění + účelně vynaložené náklady na léčbu. Když postižený nic nezavinil, dostane u všech 100%, pokud zavinil a zaměstnanec mu stanoví podíl např. 30 %, tak ze všech 4 položek dostane jen 70%.
    A mimo Kooperativy je příslušnou pojišťovnou i ČPojišťovna. Kdo kam je určeno zákonem. Nelze si tedy (zatím) pojišťovnu vybírat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).