Hlavní navigace

Názor k dotazu Roční zúčtování daně zaměstnanec od Lada - Naopak, účetní (respektive zaměstnavatel) je povinná udělat vaší...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 1. 2015 15:38

    Lada (neregistrovaný)

    Naopak, účetní (respektive zaměstnavatel) je povinná udělat vaší ženě roční zúčtování daně z příjmu ze závislé činnosti, pokud ji o to vaše manželka oficiálně požádá. A to v případě, jestliže vaše paní: a) byla na konci roku 2014 zaměstnankyní dané firmy, b) neměla během roku 2014 dvě zaměstnání současně, c) neměla v roce 2014 jiné příjmy, kvůli kterým by byla povinná podat si sama přiznání k dani na Finančním úřadě (příjmy z pronájmu, z podnikání OSVČ atd.).

    Neexistuje samostatný formulář "žádost o zúčtování". O zúčtování se oficiálně žádá tím, že v Prohlášení poplatníka daně z příjmu (tzv. "růžový dvojlist") vyplníte příslušné kolonky v oddílu III. (strana 3-4), který začíná slovy "Žádám o provedení ročního zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění..." a na poslední straně č. 4 úplně dole napíšete do kolonky "za zdaňovací období" rok 2014 a do "podpis poplatníka" se podepíšete. Musí být podepsáno do 15.2.2015.

    U lidí, kteří si ve zúčtování uplatní slevy (na děti, na manželku), které si během roku neuplatňovali, může být částka vráceného přeplatku na dani dosti velká, proto se někteří zaměstnavatelé snaží zaměstnance odradit tvrzením že "to nejde", že "to firmu stojí peníze" atd. Což je samozřejmě nesmysl. Firmu by to stálo peníze leda kdyby si na vypracování toho zúčtování buďto musela někoho zvlášť najmout (nového pracovníka či externí účetní firmu), nebo kdyby stávající zaměstnankyni (účetní) dala za jeho zpracování k její běžné mzdě ještě nějaké prémie.

    Ve skutečnosti se to má takto: Firma provede roční zúčtování a vypočtené přeplatky na dani či bonusu vyplatí svým zaměstnancům. O tuto částku si pak v dalších měsících buďto může ponížit odvod daně finančnímu úřadu (takže může trvat i několik měsíců, než se dostane takříkajíc "na nulu"), nebo si zažádá na Finančním úřadě o proplacení, a FÚ firmě příslušný obnos zašle na účet (trvá to tak 1 měsíc od podání žádosti). Firma tedy nejprve musí z vlastní kapsy vyplatit zaměstnancům peníze, a pak se jí celá tato vyplacená částka jedním ze dvou výše uvedeným způsobů vrátí. To, co některým zaměstnavatelům vadí, je tedy skutečnost, že roční zúčtování musí nejprve vyplatit ze svých vlastních prostředků, ale pak to nějakou dobu trvá, než se jim tyto peníze od FÚ vrátí.

    Bohužel, pokud si zaměstnavatel vaší manželky postavil hlavu a roční zúčtování ji udělat nechce, asi s ním nehnete (povinnost sice má, ale jak ho k ní donutit?). Nikdo jiný než zaměstnavatel jí roční zúčtování dělat nemůže. To, co by si vaše paní podávala na Finanční úřad, není žádost o roční zúčtování, ale standardní Přiznání k dani z příjmu (stejné, které podáváte vy coby OSVČ, akorát s méně přílohami). Zaměstnavatel by jí k tomu vystavil potvrzení o výši příjmu, částky z něj by si manželka vyplnila do příslušných kolonek přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).