Hlavní navigace

Názor k dotazu Vyřazení automobilu N1 z DE a DPH od anonym - Dobrý den pane Zavadile,odpověď si dovolím rozdělit do...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 1. 2015 13:45

    bez přezdívky

    Dobrý den pane Zavadile,

    odpověď si dovolím rozdělit do několika bodů:

    1. Daňové odpisy

    Nejprve poznámka k délce odpisování osobních automobilů. Do 31. 12. 2007 byla pro osobní automobily a nákladní automobily kategorie N1 stanovena doba odpisování 4 roky. Pokud bylo odpisování automobilu kategorie N1 zahájeno v roce 2008, automobil by se odpisoval 5 let (2008 až 2012). Kdyby tedy byl dotazovaný automobil zařazen do majetku v roce 2007 či 2008 a zároveň v roce zařazení zahájeno (a nepřerušeno) odpisování, muselo by jít v roce 2014 o již zcela daňově odepsaný majetek.

    2. Vyřazení automobilu z obchodního majetku

    Zápis do karty je v pořádku, automobil je tedy vyřazen ke dni 31. 12. 2014. Vyřazení hmotného majetku z obchodního majetku je považováno za zdanitelné plnění, a to dle § 13 odst. 4. písm. a) zákona o dani z přidané hodnoty (ve znění účinném pro rok 2014, jelikož v tomto roce k plnění došlo). Vyřazením dochází k tomu, co zákon definuje jako „použití hmotného majetku pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností plátce“. Mezi tato „použití“ patří též „trvalé použití obchodního majetku plátcem pro jeho osobní spotřebu“ – viz § 13 odst. 5 ZDPH.

    Na toto ustanovení navazuje ustanovení § 36 odst. 6 ZDPH, kde bychom měli nalézt odpověď na otázku, co je v tomto případě základem daně, nebo-li z jaké částky daň odvedeme. S tímto ustanovením je poněkud problém, neboť český ZDPH požaduje odvod z ceny obvyklé (např. cena obdobného OA prodávaného aktuálně autobazarem), ale dle předpisu upravujícího DPH pro celou EU (Směrnice Rady 2006/112/ES) by odvod DPH měl být ze zůstatkové ceny v okamžiku vyřazení (viz též judikát C-322/99 Fischer). Jelikož je Směrnice nadřazena vnitrostátnímu daňovému právu, doporučuji postupovat dle tohoto předpisu. Zůstatkovou cenou je ovšem míněna nikoliv administrativně stanovené daňová zůstatková cena, ale „skutečná“ zůstatková cena vyjadřující skutečný stav opotřebení.
    Protože je vyřazení auta - dlouhodobého majetku - zdanitelným plněním dle § 13, neprovádí se tzv. úprava odpočtu daně ve smyslu § 78 a násl., takže těmito ustanovením se vůbec nemusíte zabývat.
    Ještě doplňme, že dodanění se při vyřazení majetku neprovádí, pokud u majetku NEBYL v minulosti uplatněn nárok na odpočet.

    3. Prodej automobilu vyřazeného z obchodního majetku

    Samotné vyřazení z obchodního majetku neznamená žádný „příjem“ podnikatele ve smyslu zákona o daních z příjmů. Je-li ovšem prodán majetek, který
    BYL zařazen do obchodního majetku, tak do 5 let od vyřazení je příjem z prodeje zdaněn daní z příjmů. Postupujeme dle § 4 odst. 1 písm. c) bod 3. zákona o daních z příjmů. V dotazu je správně uvedeno, že příjem z vyřazeného, ale do pětileté lhůty prodaného majetku je zdaněn coby „ostatní příjem“ dle § 10 ZDPř. Ještě doplňme, že jako výdaj lze uplatnit (daňovou) zůstatkovou cenu.

    Prodej vyřazeného majetku současně již nebude podléhat dani z přidané hodnoty.

    S přáním pěkného dne

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).