Hlavní navigace

Názor k dotazu Ztratné v daň.evidenci a DPH od Eva M. - Re: Ztratné v daň.evidenci a DPH V programu Účto...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 4. 2006 12:46

    Eva M. (neregistrovaný)

    Re: Ztratné v daň.evidenci a DPH
    V programu Účto to BUĎ můžete to uvést do oddílu uzávěrkové operace (vybrat správný typ, do deníku A=ano) NEBO až do řádků 105/106 daňového přiznání. Poslední roky se upřednostňuje spíš přístup 105/106, ale je přípustné řešit to i v uzáv.operacích. Daňově je to jedno a berňáky nepozastavují ani jeden způsob. Já osobně dávám přednost uzávěrkovým operacím, protože se mi v tom lépe hledá, když něco zpětně potřebuju najít. NEBO je ještě třetí způsob - vyřešit to v rámci "běžných" zápisů do deníku s platbou "neurčeno". I tento způsob je dodnes přípustný, ačkoliv je málo obvyklý.

    Podstatné pro vás je, že ať už to zapíšete kamkoliv, musíte zapsat OBĚ operace, tj. snížit náklady o pořiz.ceny neprodaného zboží + dát do nákladů ztratné v téže výši. Efekt nula, neboť je to plus a minus v téže výši.

    NEBO můžete zvolit ještě čtvrtý způsob - vůbec o tom neúčtovat (tedy pardon - neevidovat). Je to nejjednodušší a daňově to vyjde nastejno :-)) K normě ztratného si jen připište, že o ztratném neúčtujete právě proto, že by to vyšlo nastejno, i kdybyste to někam zaevidovala.

    PS: Na daňovou evidenci platí poměrně volná pravidla a důležité je hlavně to, jestli správně spočítáte daně a jestli jste schopná ty výpočty nějak srozumitelně vysvětlit a doložit. A jestli to zadáte tam či onam, tak to berňáku bude srdečně jedno, hlavně když to bude dobře :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).