Hlavní navigace

Názor k dotazu Volná živnost od Lada - Vést účetnictví ve vašem případě nebude nutné, bude...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 7. 2015 8:54

    Lada (neregistrovaný)

    Vést účetnictví ve vašem případě nebude nutné, bude stačit daňová evidence. Účetnictvím se totiž myslí podvojné účetnictví, kde účtujete Má dáti / Dal a je na to potřeba účetní program. Je vhodné spíše pro větší firmy či s.r.o. Daňovou evidenci můžete vést klidně i v Excelu. Není to ale jen evidence faktur, ale i pohybů na účtu a plateb v hotovosti.

    Co se týče tématu faktur vydaných - pokud fakturujete zákazníkovi v dolarech, tak by pochopitelně faktura měla být vystavena v dolarech. Jak jinak by zákazník věděl, kolik vám má zaplatit? Není pravda, že se faktura nikam neposílá - posílá se zákazníkovi. Právě na jejím základě vám zákazník vyplácí peníze. I když mám dojem, že třeba u příjmu z reklam AdSense si to Google eviduje sám, vyplácí na základě vlastních podkladů a žádné faktury od dodavatelů nepožaduje (ale neznám to z vlastní zkušenosti). I v takovém případě byste ale musel fakturu vystavit, abyste ji mohl předložit při případné kontrole finančnímu úřadu.

    Ohledně toho, jak často byste měl fakturovat, zde nevím, jak bude vaše podnikání vlastně vypadat, takže těžko radit. Záleží např. na tom, kolik máte odběratelů. Pokud by se jednalo třeba o výše uvedenou reklamu AdSense, tak by stačila 1 faktura měsíčně. Pokud ale máte např. nějaký svůj web, na kterém prodáváte zboží či služby různým zákazníkům, tak pro každého zákazníka za každou zakázku musí být zvlášť faktura.

    Výběr banky - správně by podnikatel měl mít podnikatelský účet. Není na to pokud vím žádný zákon a třeba finančáku ani pojišťovnám či jiným státním institucím je jedno, jaký účet používáte. Ale většina bank má ve svých interních předpisech, že podnikatelé nesmí používat osobní účty pro podnikání, takže pokud používáte osobní účet pro podnikatelské účely, porušujete tím předpisy své banky. FIO banka je jediná banka co znám, která má stejné podmínky pro osobní i podnikatelské účty a pokud vím, tak celkem levné poplatky pro příchozí platby ze zahraničí (ale nevím jak je to konkrétně s platbami z USA). Jinak mívají banky podnikatelské účty dražší než jsou účty osobní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).