Hlavní navigace

Názor k dotazu Závaznost metodických postupů od LeaX - Re: Závaznost metodických postupů Tady bude zrada v něčem...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 9. 2006 9:22

    LeaX (neregistrovaný)

    Re: Závaznost metodických postupů
    Tady bude zrada v něčem jiném. Jde o koupi majetku. Jde o majetek ve vlastnictví kupujícího nebo ve spoluvlastnictví obou účastníků sdružení? Sdružení jako takové majetek vlastnit nemůže (nejde o právní subjekt). Zařadit do majetku (v rámci své vlastní evidence) může jen vlastník nebo spoluvlastník svůj majetkový podíl. Vlastník (spoluvlastník) by majetek dal k dispozici sdružení (běžné výdaje na provoz), sám by si uplatňoval odpisy a úroky z úvěru. U kupujícího - vlastníka by byl zachráněn odpočet DPH, k pohybu by došlo v příjmovce (to však není tak bolestivé).
    Pokud by šlo o majetek ve spoluvlastnictví, poměrná část by měla být nejspíš přeúčtována na druhého spoluvlastníka. Je však třeba zkoumat i úvěrovou smlouvu a možnost dispozice s tímto majetkem.
    Skutečnost, že bylo hrazeno z prostředků sdružení není rozhodující - na DP to vliv nemělo (snad jen otázka úroků), jde o vypořádací vztah mezi jednotlivými účastníky.
    Přichází v úvahu i pořízení majetku z prostředků sdružení - do spoluvlastnictví, ovšem to by mělo být řešeno ve smlouvě o sdružení - tudy asi chce FÚ jít. Dokážu si představit, že trvají na uplatňování pokynu D-234, z jejich pohledu jde o jakýsi závazný postup daný nadřízeným orgánem, ale obecně nemá žádnou právní sílu.
    V žádném případě nečekejte až na zprávu o kontrole a plaťáky, to už může být pozdě. Nejlépe najít schopného daňového poradce, který se probere stávajícími protokoly z kontroly a navrhne postup. Neznáme způsob vašeho zaúčtování, podkladovou dokumentaci a vaše prohlášení v rámci kontroly. Je třeba rychle jednat, neboť nespravedlivých doměrků a penalizací převyšujícíh doměrek (po 3 letech určitě), se kterými už se mnohdy nedá nic dělat, je velmi mnoho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).