Hlavní navigace

Názor k dotazu Účtování restaurace od xx - Re: Účtování restaurace Pokračování:Jiné to bude u zboží, t.j....

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 9. 2006 23:43

    xx (neregistrovaný)

    Re: Účtování restaurace
    Pokračování:
    Jiné to bude u zboží, t.j. takových produktů, které se prodávají bez zpracování (rozlití není zpracování, obsah se nemění, cigarety taky ne).
    V ocenění jsou dvě možnosti - buď se bude účtovat v nákupních cenách a průměrovat (doporučuji v malém nebo rodinném podniku), anebo v předem stanovených prodejních cenách. Předem stanovené ceny mají tyto nevýhody: musíte mít zpracovaný ceník, se změnou sortimentu ho doplňovat, se změnou prodejní ceny přeceňovat. Pak spotřeba = tržba a berňák vás má na lopatě. Zato vy máte na lopatě obsluhující personál. Co vezmou ze skladu, tak prodají a musí odvést tržbu. Chtějí-li si přilepšíit kromě tringlu, musí drobátko okrádat. Pokud jde o zpracování ceníku - pokud nemáte ceníky materiálu, doporučuje se požádat buď některou kolegyni z restaurace, anebu ukecat skladníka ze závodní jídelny, aby vám nechal opsat názvy v kartotéce. Pokud jde o zboží, nemůže to být problém, protože alkoholických nápojů, cigaret příp. žvýkaček zas tak velilký sortiment není, , musí vám to majitel adiktova víceméně z hlavy.
    Dále: výdeje z kuchyně - zeptat se u kolegů, jinak číslované lístečky, které bude vyžadovat kuchyň a koncem měsíce odevzdávat se seznamem a sečtenými korunami za jídlo podle jednotlivého personálu. Větší podniky si na tuto službu berou pomocnou sílu. Mohu řici, že tady za rok mohou zmizet peníze v řádu desítek tisíc korun i víc. (Stává se, že na pokoji pro noční služby se po delší době najde obálka zašitých lístků za jídlo.
    Pokračšování ještě jednou - č. 2.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).