Hlavní navigace

Názor k dotazu Schwarz-system? od 1 - Re: schwarz-system? Za přečtení také stojí:27. 5. 2005 00:00,...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 9. 2006 19:56

    1 (neregistrovaný)

    Re: schwarz-system?
    Za přečtení také stojí:
    27. 5. 2005 00:00, hn.ihned.cz
    ZAMĚSTNÁVÁNÍ NA ŽIVNOSTENSKÝ LIST
    Švarcsystém: Stavební firma uspěla u soudu
    Odvolání se proti pokutě finančního úřadu bylo úspěšné.
    Nejvyšší správní soud vydal průlomové rozhodnutí v případu postupu úřadů při posuzování zaměstnávání na živnostenský list, takzvaného švarcsystému.
    Soud vyhověl stížnosti pražské stavební firmy ZX trading. Té totiž finanční úřad vyměřil za práci pěti zednických mistrů více než třísettisícovou daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti, kterou podnikatelé odvádějí za své pracovníky, a nebral ohled na to, že všichni pracovali na živnostenský list. Rozhodnutí finančního úřadu potvrdil také Městský soud v Praze. Nejvyšší správní soud ale rozsudek zrušil jako nezákonný.
    Soud tak odmítl názor, že v případě práce na živnostenský list jde o jakousi zastřenou formu pracovněprávního vztahu, kterou se chce firma vyhnout odvodům za své zaměstnance. Finanční úřady přitom postupují často podobně jako v případu firmy ZX trading. Podstatné bylo podle soudců to, že zedničtí mistři sami trvali na jiném vztahu s firmou, než je vztah pracovněprávní.
    "Podle Nejvyššího správního soudu by stát neměl v případě, kdy je oboustranný zájem, tedy zaměstnance i zaměstnavatele, o jiný než pracovněprávní vztah, je do zaměstnaneckého poměru nutit," uvedla tisková mluvčí soudu Sylva Dostálová.
    Zákaz švarcsystému by totiž podle soudců Nejvyššího správního soudu měl sloužit především k ochraně pracovníků, a nikoli ke zvyšování příjmů veřejných rozpočtů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).