Hlavní navigace

Názor k dotazu Rodičovský příspěvek- nárok od Jiřka - Re: Rodičovský příspěvek- nárok Odpovídající zřejmě nezaznamenal, že se...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 9. 2006 12:10

    Jiřka (neregistrovaný)

    Re: Rodičovský příspěvek- nárok
    Odpovídající zřejmě nezaznamenal, že se zákon už od loňska (nebo sand od předloňska, to to letí) kapánek změnil. Už si nepamatuji, zda to přesně tak, jak odpovídá, platilo dříve, každopádně si najděte aktuální znění Zákona o státní sociální podpoře č. 177/1995 Sb (ve znění pozdějších zákonů), §30 - podmínky nároku na rodičovský příspěvek. Když to shrnu, tak: rodičovský příspěvek může pobírat kterýkoli z rodičů (tzn. buď otec nebo matka, jak se rozhodnou), přičemž nezáleží na tom, co ten rodič dělá, zda podniká nebo je zaměstnán, nezáleží na tom, v jakém prac. poměru pracuje ani jaký má úvazek ani kolik vydělává, nezáleží na tom, zda je na dovolené, pobírá nemocenskou nebo pracuje. Záleží pouze na tom, že to dítě, na které rodičák pobírá a které je mladší 3 let, není umísťováno na víc než 5 dní v měsíci do předškol. zařízení a pokud je mu víc než 3 roky, pak že není umísťováno na víc než 4 hodiny denně do předškol. zařízení.
    Pokud je rodič, který rodičovský příspěvek pobírá, dlouhodobě hospitalizován, pak od 4. měsíce hospitalizace příspěvek nenáleží (ale může o něho požádat a a pobírat ho druhý z rodičů, který hospitalizován není). Rod. příspěvek nenáleží v případě, že jeden z rodičů celý měsíc pobírá mateřské dávky nebo nemocenské dávky v souvislosti s porodem
    (tzn. čekají další dítě a maminka jde na mateřskou, pak rodičovský příspěvek náleží naposledy v měsíci, v jehož průběhu začala pobírát mateřské dávky).
    Takže moje odpověď tazatelce zní: Ano, pokud jsou dítěti 3 roky a nebude umísťováno v předškolním zařízení na víc než na 4 hodiny denně, pak rodičovský příspěvek náleží.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).