Hlavní navigace

Názor k dotazu Výpověď ve zkušební době od autorka - Dobrý den, v souladu se zákonem o nemocenském...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 10. 2016 16:40

    autorka

    Dobrý den,

    v souladu se zákonem o nemocenském pojištění je zaměstnanec povinen neprodleně předat zaměstnavateli rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Jestliže to neudělá, není žádný právní důvod považovat jeho nepřítomnost za omluvenou z důvodu dočasné pracovní neschopnosti. Zda se bude jednat o neomluvenou pracovní neschopnost, záleží od rozhodnutí zaměstnavatele (§ 348 odst. 3 zákoníku práce).

    Zaměstnanci můžete zrušit pracovní poměr kdykoli ve zkušební době, a to i bez udání důvodu (s výjimkou prvních 14 dnů pracovní neschopnosti). Bohužel není vyloučeno, že v okamžiku, kdy k tomuto kroku přistoupíte, bude zaměstnancem doručeno rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti s dřívějším datem. Potom by se jednalo o neplatné zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem podle § 69 zákoníku práce. Pokusila bych se proto nejprve zjistit u příslušné okresní správy sociálního zabezpečení, zda je zaměstnanec v pracovní neschopnosti (měli by mít informaci od ošetřujícího lékaře).   

    V případě, že je skutečně nemocen a tuto nemoc následně prokáže, má nárok na poskytnutí náhrady mzdy. Pracovní poměr můžete zrušit ve zkušební době 15. den nemoci, kdy je již zabezpečen nemocenským. Pracovní poměr končí, neprodlužuje se. Zkušební doba by se prodlužovala o zameškané směny pouze v případě jeho návratu do zaměstnání po ukončení nemoci.

    S přáním příjemného dne   Dagmar Kučerová   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).