Hlavní navigace

Názor k dotazu Daň z převodu nemovitosti v daňovém přiznání od anonym - Dobrý den paní Hánečková,1) Daň z příjmů -...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 10. 2016 11:58

    bez přezdívky

    Dobrý den paní Hánečková,

    1) Daň z příjmů - prodej zděděné nemovité věci

    Příjem je osvobozen, pokud doba vlastnictví pozemku přesáhla 5 let. Do doby se započítává vlastnictví Vaše i Vašeho otce. Pokud tedy např. otec vlastnil pozemek 10 let, jde nepochybně o Váš osvobozený příjem, přestože Vy jste jej vlastnila jen rok. Další podmínkou je, že pozemek nebyl zahrnut v obchodním majetku (tj. nebyl používán pro podnikání). Osvobozené příjmy se v případě daně z příjmů neuvádějí do daňového přiznání.

    2) Práce na movité věci

    V případě restaurování nábytku, které se uskutečnilo na území ČR, záleží na tom, kdo je odběratel služby, zda je to osoba povinná k dani (podnikatel, nezáleží na tom, zda je v Rakousku registrovaný plátce či nikoliv) nebo osoba nepovinná k dani (= občan nepodnikatel).

    Jestliže je odběratelem osoba nepovinná k dani, potom se místo plnění řídí § 10g písm. b) zákona o dani z přidané hodnoty (dále jen "ZDPH"), jde o tzv. práci na movité věci pro osobu nepovinnou k dani. Poskytnutím takové služby se český dodavatel NESTÁVÁ identifikovanou osobou.

    Pokud je ovšem odběratel podnikatelem (osobou povinnou k dani), místo plnění se řídí § 9 odst. 1 ZDPH (tzv. základní pravidlo pro určení místa plnění u služeb), místo plnění je tam, kde sídlí odběratel (tedy v Rakousku, přestože služba je fyzicky poskytnuta v ČR), a okamžikem poskytnutí služby se poskytovatel STÁVÁ IDENTIFIKOVANOU OSOBOU ve smyslu § 6i ZDPH. Do 15 dnů od poskytnutí služby, tedy ode den, kdy se poskytovatel musí registrovat na finančním úřadě, jak je uvedeno v § 97 ZDPH. Poskytování takové služby má místo plnění v Rakousku, což znamená, že DPH identifikovaná osoba neodvádí, odvádí ji rakouský subjekt dle tamních předpisů. Nicméně česká identifikovaná osoba uvádí toto plnění (bez DPH) do souhrnného hlášení (viz § 102 odst. 2 ZDPH). Daňové přiznání podává identifikovaná osoba jen v případě, že přiznává nějako daň, neboť, jak je v § 101 odst. 5 ZDPH je uvedeno: "Nevznikla-li identifikované osobě ve zdaňovacím období povinnost přiznat daň, nesděluje tuto skutečnost správci daně."

    Identifikovaná osoba nemá nárok na odpočet, na druhou stranu vůči tuzemským odběratelům se nadále chová jako "neplátce", tedy neuplatňuje daň na výstupu u uskutečňovaných plnění.

    S přáním pěkného dne

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).