Hlavní navigace

Názor k dotazu OSVC vs. zaměstnanec a výplata od Milan - Pokud máte zaměstnání na HPP a chcete si...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 10. 2016 20:39

    Milan (neregistrovaný)

    Pokud máte zaměstnání na HPP a chcete si přivydělat jako vedlejší OSVČ (tj. čistý příjem z OSVČ je nižší než čistý příjem z HPP), pak nevidím problém:
    1) Fakturujete bez DPH např. těch 25tis měsíčně
    2) Pokud je to pro vás výhodné, uplatněte výdajový paušál. Ideální např. pro práce na počítači, kde jsou náklady minimální a můžete si tak uplatnit výdaje ve výši 60% z čistého příjmu. To můžete uplatňovat pokud roční příjem nepřekročí 1,2mil Kč. Pokud uplatňujete výdaje procentem a jste plná OSVČ, nemůžete si ve svém daňovém přiznání uplatnit slevu na manželku a děti... i proto je výhodné zůstat na HPP a držet příjmy z vedlejšího OSVČ pod úrovní příjmů z HPP.
    3) Plátcem se stanete, pokud byste překročil 1mil obrat za 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Ani s těmi 33tis měsíčně to nemáte šanci překročit.
    4) vedlejší OSVČ nemusí platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění. V reálu na sociálním pojištění nezaplatíte nic, pokud nepřekročíte určitou rozhodnou hranici čistých příjmů, ale tu s 25tis vyfakturovaných měsíčně překročíte. Zdravotní pojištění se podle určeného základu dle výše ročního příjmu doměřuje vždy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).