Hlavní navigace

Názor k dotazu PC a jeho vybavení do nákladů od Eva M. - Re: PC a jeho vybavení do nákladů Pane Jiří,...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 11. 2006 17:27

    Eva M. (neregistrovaný)

    Re: PC a jeho vybavení do nákladů
    Pane Jiří, zkusím se vrátit k vaší otázce. Není nikde psáno, že OSVČ vedlejší by mohl uplatnit méně nákladů než OSVČ hlavní. Jediným kritériem je, zda ty náklady jsou prokazatelelně vynaložené na zajištění, dosažení a udržení vašich příjmů. Samozřejmě platí, že pokud nějakou věc (pronajatý prostor, auto, telefon, počítač,...) užíváte osobně i pro podnikání, tak byste měl výdaje krátit v nějakém vhodném poměru. S notebookem bych si asi hlavu nelámala, to je výdaj vcelku snadno obhajitelný, totéž windows. Že jste windows kupoval později, to je otázka spíš pro organizace zabývající se pirátským software (pokud jste tedy používal něco nelegálně - ale to tady nebudeme rozebírat). Klidně jste mohl používat třeba Linux (bezplatný) a posléze jste mohl zjistit, že vám nevyhovuje a zakoupit windows. Nebo jste mohl mít z dřívějška svou vlastní domácí licenci windows k domácímu pc, který jistě máte :-)) a teprve později jste si koupil firemní wokna :-)
    Notebook dnes asi obhájí každá profese, takže o to bych se nebála. Jinak s ostatními drahými výdaji opatrně - třeba s tím luxusně vybaveným autem bych se bála u profesí jako je zedník, zatímco s pick-upem či dodávkou je to v pohodě. Prostě - při posuzování používejte zdravý selský rozum - co je k té profesi OPRAVDU potřeba, tak je to v pohodě. Ale vždy záleží na konkrétní profesi a též na přiměřenosti výdajů k dosaženým příjmům.
    Závěrem: Děkuju, že se snažíte být poctivý, těší mě, že takoví lidé ještě existují :-) I dnes se dá poctivě podnikat, jak už tu někdo psal. Sice možná budete platit vyšší daně, ale nemusíte se bát žádné kontroly či dokonce udání - a máte čisté svědomí a klidné spaní. Tak vydržte a přeju hodně úspěchů!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).