Hlavní navigace

Názor k dotazu Neplátce DPH a poskytnutí služby do EU od anonym - Dobrý den,pokud jde o standardní služby s místem...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 3. 2017 13:19

    bez přezdívky

    Dobrý den,

    pokud jde o standardní služby s místem plnění určeným dle § 9 odst. 1 zákona o DPH, tak se okamžikem poskytnutí služby stáváte identifikovanou osobou. To vyplývá z § 6i zákona o dani z přidané hodnoty  (ZDPH). Následně běží 15-denní lhůta pro podání přihlášky k registraci (viz § 97 ZDPH).
    Přihlášku můžete podat osobně, poštou, případně datovou schránkou (kdybyste ji měl zřízenu, musel byste ji použit). Viz § 101a odst. 2 ZDPH. Další variantou je podání s užitím elektronicky zaručeného podpisu.

    (Otázka ovšem je, zda služby nejsou osvobozeny (viz § 54 - osvobozené finanční činnosti). Potom byste se identifikovanou osobou nestal.)

    Daňová přiznání a souhrnná hlášení musíte podávat výhradně elektronicky - viz § 101a ZDPH, identifikovaná osoba jej ovšem podává pouze za období, ve kterém se nějaké "přiznávané" plnění uskutečnilo. Může jít i o plnění, ze kterého není odváděna daň, právě kvůli reverse charge, kdy je třeba v mezinárodním kontextu zkontrolovat, že daň byla odvedena odběratelem. Daňové přiznání a SH se ovšem nepodává za období, kdy se vůbec žádné plnění neuskutečnilo - viz § 101 odst. 2 ZDPH a § 102 odst. 2 ZDPH.

    Kontrolní hlášení identifikovaná osoba nepodává.

    S pozdravem

    Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).