Hlavní navigace

Názor k dotazu Roční firemní kurz od M.M. - Dobrý den, ano myslel Zákon o účetnictví a...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 10. 2017 11:09

    M.M. (neregistrovaný)

    Dobrý den,

    ano myslel Zákon o účetnictví a ČÚS č. 006 Kur. rozdíly , pokud se pokoušíte účtovat, je dobré v tom občas zalistovat. Jsou li pro vás KR významnou rizikovou položkou, existuje komerční pojištění krytí kurz. ztrát.

    ( ZOÚ :

    Zákon o účetnictví

    § 4 odstavec 12
    (12) Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví v peněžních jednotkách české měny. V případě pohledávek a závazků, podílů na obchodních společnostech, cenných papírů a derivátů, cenin, pokud jsou vyjádřeny v cizí měně, a cizích měn, jsou účetní jednotky povinny použít současně i cizí měnu; tato povinnost platí i u opravných položek, rezerv a technických rezerv, pokud majetek a závazky, kterých se týkají, jsou vyjádřeny v cizí měně.

    § 24 odstavce 6 a 7
    (6) Majetek a závazky vyjádřené v cizí měně přepočítávají účetní jednotky na českou měnu kurzem devizového trhu vyhlášeným Českou národní bankou, a to k okamžiku ocenění
    podle odstavce 2 písm. a) (k okamžiku uskutečnění účetního případu), nebo
    podle odstavce 2 písm. b) (ke konci rozvahového dne), a to pouze majetek a závazky uvedené v § 4 odst. 12.

    V případě nákupu nebo prodeje cizí měny za českou měnu lze k okamžiku ocenění použít kurzu, za který byly tyto hodnoty nakoupeny nebo prodány.

    (7) Pro účely ocenění podle odstavce 2 písm. a) může účetní jednotka použít pro přepočet cizí měny na českou měnu pevný kurs, kterým se rozumí kurs stanovený vnitřním předpisem účetní jednotky na základě kursu devizového trhu vyhlášeného Českou národní bankou, používaný účetní jednotkou po předem stanovenou dobu. Stanovená doba nesmí přesáhnout účetní období. Jako kurs devizového trhu, na jehož základě se pevný kurs stanoví, použije účetní jednotka kurs devizového trhu vyhlášený Českou národní bankou k prvnímu dni období, pro které je pevný kurs používán. V případě cizí měny, u které se nevyhlašuje kurs devizového trhu denně, použije účetní jednotka pro její přepočet poslední známý kurs vyhlášený či zveřejněný Českou národní bankou nebo kurs mezibankovního trhu k americkému dolaru nebo euru. Při používání pevného kursu může účetní jednotka tento kurs změnit svým vnitřním předpisem i v průběhu stanovené doby; v případech vyhlášení devalvace i revalvace české koruny musí být pevný kurs změněn vždy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).