Hlavní navigace

Názor k dotazu Živnostenský list bez přihlášení na pojišťovnách a FÚ od anonym - Dobrý den,pokud jste měl pouze příjem v uvedené...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 10. 2017 10:27

    bez přezdívky

    Dobrý den,

    pokud jste měl pouze příjem v uvedené výši (zřejmě za rok 2014), potom je pravděpodobné, že Vám nevznikla povinnost podat daňové přiznání, jelikož jste nepřekročil limitní částky uvedené v § 38g zákona o daních z příjmů.

    Zda jste měl doplácet zdravotní a sociální pojištění není možné říci, jelikož nevím, jaká byla celková skladba Vašich příjmů v minulých letech, zda jste měl statut studenta atp.

    Doporučuji při znovuzahájení živnosti vyplnit jednotný registrační formulář na živnostenském úřadě, kterým budete registrován jak na FÚ, tak na zdravotní pojišťovně a správě SZ a k minulé (ne)registraci se již nevracet. Registrací se stáváte osobou samostatně výdělečně činnou, základní povinnost, která je s tím spojena je podání Přehledu pro ZP i SSZ, a to do měsíce po podání daňového přiznání. Ohledně záloh na pojistné, které budete muset zřejmě platit, nelze říci přesnou informaci, jelikož neznáme podrobnosti Vašeho podnikání a souběhů s ostatními činnostmi a právními skutečnostmi.

    S pozdravem

    Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).