Hlavní navigace

Názor k dotazu Zaměstnanec a OSVČ vedlejší od M.M. - Dobrý den, to je jednoduché, daníte tam, kde...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 12. 2017 16:31

    M.M. (neregistrovaný)

    Dobrý den,

    to je jednoduché, daníte tam, kde jste daňovým rezidentem, jste li daň. rezident ČR*** daníte v ČR ( své "celosvětové příjmy" ), takže si od Německého zaměstnavatele necháte dát na konci roku potvrzení o příjmu, a v DP k DPFO ( §6 - závislá činnost ), si tento příjem zahrnete a ihned vyloučíte, nebo započtete již zaplacenou daň v Německu ( metoda vynětí či zápočtu)

    Příjmy z podnikání ( §7 ) si do DP uvedete také, jen do jiných příloh, píšete že jste v §7 v mínusu, tedy předpokládám že vedete jako OSVČ daň. evidenci ( tedy skutečné výdaje ) - no tak tam prostě uvedete příjmy a výdaje a pokud jste ve ztrátě z §7 nebudete z podnikání platit žádnou daň z příjmu.

    Dokonce při této konstrukci, uplatníte li ještě jiné slevy či odčit. položky, vám může vyjít vratitelný přeplatek.   

    ***Kdy za a daňového rezidenta je považována fyzická osoba, pokud má na území ČR bydliště, nebo se zde obvykle zdržuje.
    Bydlištěm na území ČR se pro účely ZDP rozumí místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat. Nejde tedy o trvalé bydliště podle občanského průkazu, i když to bude v řadě případů platit.
    Pod pojmem "obvykle se zdržuje na území ČR" ZDP rozumí fyzické osoby, které na území ČR pobývají alespoň 183 dnů v příslušném kalendářním roce, a to souvisle nebo v několika obdobích. Do lhůty 183 dnů se započítává každý započatý den pobytu.
    Rezidenti mají daňovou povinnost v ČR neomezenou, tzn. vztahuje se:jak na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky,


         
    • tak na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí.


         


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).