Hlavní navigace

Názor k dotazu SouhlasNájemceNeboByt.Družstva? živnost od Pavel - Re: SouhlasNájemceNeboByt.Družstva? živn Při svém rozhodování zvažte argumenty, které...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 3. 2007 10:45

    Pavel (neregistrovaný)

    Re: SouhlasNájemceNeboByt.Družstva? živn
    Při svém rozhodování zvažte argumenty, které tu vznesl 1234. Jsou nepříjemné, ale neumím je vyvrátit.

    Pokud se bavíme o tom, zda právo na vstup do obydlí existuje můžete se přesvědčit na stránkách NSS. Např. v 5 Afs 30/2004-60 uvádí:
    "Podle § 15 daňového řádu upravujícího místní šetření je správce daně oprávněn v souvislosti s daňovým řízením provádět místní šetření jak u subjektu daně, tak i u jiných osob. Pracovník správce daně má v době přiměřené předmětu šetření, zejména v době provozu, právo na přístup do každé provozní budovy, místnosti a místa, včetně dopravních prostředků a přepravních obalů, k účetním písemnostem, záznamům a informacím na technických nosičích dat v rozsahu nezbytně nutném pro dosažení účelu podle tohoto zákona. Toto právo má též, jde-li o obydlí, které daňový subjekt užívá rovněž pro podnikání."

    Pokud se bavíme o tom, zda se někdo dozví zda v bytě podnikáte, je to něco jiného, ale právo objektivně existuje.

    Nad rámec příspěvku 1234 upozorňuji na možnou úpravu ve stanovách družstva, podle které Vám může hrozit postih za neoprávněné podnikání v bytě. Souhlas uděluje majitel (družstvo) a nikoliv nájemník (rodiče) - pokud není ve stanovách upraveno jinak.

    Pokud začínáte s podnikáním, vždy se ptejte podle jakého předpisu musíte či nesmíte něco dělat. Zkušenosti z praxe "já to tak dělám a nic se nestalo" mohou být vodítkem jen do určité míry.

    Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).